Středa, 24. dubna 2024

Škoda uvede nové verze ekologických modelů Roomster a Fabia

Škoda uvede nové verze ekologických modelů Roomster a Fabia

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto uvede v červnu na trh nové verze Roomsteru a Fabie combi v ekologické řadě GreenLine. Fabie se bude prodávat za 366.900 korun, Roomster bude stát 390.900 korun. ČTK o tom informoval mluvčí firmy Evžen Krauskopf.

Škoda představuje ekologické varianty svých vozů krátce po zahájení výroby klasických faceliftovaných modelů. Ty byly představeny na autosalonu v Ženevě, jejich ceny však začínají podstatně níž - faceliftovaná Fabia sedan se prodává od 199.900 korun, Roomster od 269.900 korun. Auta z řady GreenLine se od svých předchůdců liší kromě upraveného vzhledu také některými technickými novinkami.

Jednou z největších technických změn druhé generace GreenLine je nový tříválcový přeplňovaný naftový motor 1,2 TDI CR DPF/55 kW. Agregát má podle firmy spotřebu 3,4 litru na 100 kilometrů a emise oxidu uhličitého 89 gramů na kilometr pro Fabii Combi a 4,2 l/100 km a CO2 109 g/km pro model Roomster.

Vůbec poprvé u sériově vyráběných vozů pak automobilka použila takzvaný systém rekuperace brzdné energie. Ten využívá pohybovou energii vozu k dobíjení akumulátoru, čímž pomáhá šetřit palivo průběžně po malých dávkách. "Spolu se systémem Start-Stop se navzájem doplňují a přispívají k maximálně ekologickému provozu. Nasazení systému rekuperace umožnilo dosáhnout snížení emisí CO2 o dva až čtyři gramy na kilometr," uvedl mluvčí.

Mladoboleslavská automobilka již letos představila kromě klasických faceliftovaných verzí také Fabii RS. Za verzi s motorem 1.4 TSI 132 kW zaplatí zákazníci 499.900 korun, kombi se bude prodává za 514.900 korun. Ve druhém pololetí by se na silnicích měla objevit také Fabia Scout.

Škodě Auto loni klesl čistý zisk o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby firmy se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy Kč. Dodávky zákazníkům mírně vzrostly o 1,4 procenta na rekordních 684.200 vozů. Letos by Škoda mohla dosáhnout dalšího prodejního rekordu, řekl v březnu předseda představenstva Reinhard Jung.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů