Sobota, 20. dubna 2024

Evropa překročí limity emisí látek znečišťujících ovzduší - zvláště oxidu dusíku

Evropa překročí limity emisí látek znečišťujících ovzduší - zvláště oxidu dusíku

Přibližně polovina všech členských států Evropské unie očekává, že nesplní jeden nebo více ze svých právně závazných emisních stropů pro rok 2010, tak jak byly stanoveny Směrnicí o národních emisních stropech pro některé látky znečisťující ovzduší (NEC - National Emisson Ceilings). Podle nedávno reportovaných dat sestavených Evropskou agenturou pro životní prostředí (EEA), u jedenácti zemí EU lze očekávat, že překročí své emisní stropy značným množstvím, v některých případech i o 40 % u emisního stropu pro NOx (oxidy dusíku).

U České republiky se očekává splnění všech čtyř emisních limitů na které se směrnice vztahuje: oxid siřičitý (SO2), oxidy dusíku (NOx), těkavé organické látky bez zahrnutí metanu (NMVOC) a amoniak (NH3).

Z těchto čtyř znečišťujících látek, NOx zůstává nejobtížněji dosažitelným emisním stropem pro mnohé z členských států EU 27 - pouze 16 zemí očekává, že bude moci dosáhnout svých emisních stropů pro NOx. Odvětví silniční dopravy přispělo přibližně ze 40% na celkových emisí NOx v roce 2008 v EU 27.

Přestože celkové emise z tohoto sektoru mají od roku 1990 klesající charakter, pokles nebyl vždy tak velký, jak se původně očekávalo, a to díky jak většímu než očekávanému růstu v odvětví silniční dopravy, tak i nastaveným emisním normám pro vozidla, jež ne vždy přinášejí předpokládané úrovně snížení emisí NOx.

Několik členských států, včetně Slovinska, Švédska a Spojeného království, očekávají, že úrovně emisí NOx budou jen nepatrně vyšší (méně než 5% rozdíl), než stanovují jejich emisní stropy. Na druhou stranu ale například Francie a Španělsko očekávají emise dalších 261 kilotun a 236 kilotun navíc, tedy úrovně přesahující o 32 % a 28 % hodnoty jejich emisních stropů. Ostatní země reportují nižší překročení v absolutních hodnotách, jež ale procentuálně nabývá na svém významu, např. Irsko (47 %), Belgie (43 %) a Rakousko (42 %).
Data vycházejí z reportů členských zemí EU 27 v prosinci 2009.

Technická zpráva EEA a konečný soubor údajů dokumentující podrobněji data NEC směrnice podle nedávných reportů členskými státy budou zveřejněny později v roce 2010.

Zpráva z minulého roku a soubor dat z NEC směrnice jsou dostupná zde: EEA Technical report No 11/2009: NEC Directive status report 2008 a zde: Online NEC data viewer.

Více na www.eea.europa.eu.

Zdroj: www.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů