Pátek, 29. března 2024

Havárie zkomplikuje další těžbu ropy v USA

Plány na rozšíření podmořské těžby již zrušila Kalifornie. Moody's pohrozila BP zodpovědné za havárii snížením ratingu.

Havárie zkomplikuje další těžbu ropy v USA

Nejhorší katastrofa v dějinách ropného byznysu bude mít dopad na těžbu ropy v pobřežních oblastech Spojených států.

Havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu totiž s největší pravděpodobností zpomalí plán amerického prezidenta Baracka Obamy umožnit ropným společnostem těžit "černé zlato" po celém východním pobřeží Spojených států a v dosud nevyužívaných místech Mexického zálivu.

"Prezidentův návrh je předem mrtvý," uvedl včera demokratický senátor za Floridu Bill Nelson. Tím by však bylo ohroženo schválení celého klimatického balíčku. Právě rozšíření těžby ropy z mořského dna bylo podmínkou některých republikánů, aby pro prezidentův návrh zvedli ruku.

Za havárii ropné plošiny je zodpovědný britský koncern BP, který podle agentury AP podcenil možnost nehody na plošině. Od 20. dubna, kdy ropná plošina vybuchla a během následujících dvou dnů se potopila, klesla tržní hodnota firmy o 30 miliard dolarů.

Navíc včera agentura Moody's Investors Service uvedla, že možná koncernu sníží rating. Jako důvod uvedla "značnou nejistotu" kolem finančních závazků BP a náklady na odstranění ekologických škod po explozi vrtu, po které podle posledních odhadů do moře uniká zhruba 800 tisíc litrů ropy denně.

Spojené státy, které denně spotřebují téměř dvacet milionů barelů ropy, což je asi 23 procent celosvětové spotřeby, vidí v rozšíření těžby z mořského dna šanci, jak snížit svou závislost na dodávkách této suroviny ze zahraničí. Zároveň by také federální vláda podle časopisu Fortune vydělala na poplatcích z těžby deset až dvanáct miliard dolarů ročně.

BP zaplatí většinu nákladů

V reakci na ekologickou katastrofu v Mexickém zálivu kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger uvedl, že ruší svůj plán na rozšíření těžby ropy u břehů Kalifornie, přestože v minulosti sám prosazoval rozšíření těžby ropy u západních břehů Spojených států.

BP již odpovědnost za škodu přiznala. Podle prvních odhadů by se mohly náklady na odstranění škod vyšplhat na 14 miliard dolarů. Část škod budou zřejmě muset uhradit i další firmy v čele se společností Transocean, která je vlastníkem ropné plošiny. Na společnost BP ale asi připadne víc než polovina, protože podnik má ve zmíněném projektu podíl zhruba 65 procent.

Vyhloubení nového vrtu

Včera se sice zaměstnancům BP a záchranářům z pěti amerických států podařilo zakrýt jedno ze tří míst, odkud ropa do Mexického zálivu uniká, jde však o nejmenší místo úniku a na celkovém množství ropy tryskajícím do moře se to nijak výrazně neprojeví. Ropná skvrna tak i nadále ohrožuje rybářství a cestovní ruch od Louisiany po Floridu. Podle pobřežní stráže je jediným reálným způsobem, jak únik zastavit, vyhloubení nového vrtu. To však bude trvat zhruba devadesát dní.

Nynější katastrofa v Mexickém zálivu se často přirovnává k havárii obřího tankeru Exxon Valdez z roku 1989. Tehdy uniklo do moře téměř 40 milionů litrů ropy. Odborníci ale upozorňují, že na rozdíl od tankeru může ropa z prasklého vrtu unikat ještě hodně dlouho. Za škody způsobené havárií tankeru musel Exxon zaplatit téměř čtyři miliardy dolarů.

BP a ropné havárie

Květen 2005

Před pěti lety pošramotila pověst BP tragická havárie jedné z největších rafinerií na světě Texas City Refinery.Výbuch si vyžádal 15 lidských životů. Tehdy federální úřad U.S. Chemical Safety Board (CSB) připustil, že selhal i státní úřad, který měl kontrolovat dodržování bezpečnostních předpisů. Tehdejší šéf BP John Browne odešel po havárii do předčasného důchodu.

Březen 2006

Velká ekologická katastrofa postihla Aljašku, když z proděravělého ropovodu North Slope unikly miliony litrů ropy. Její cena se následně vyšplhala na tehdy rekordních 78,4 dolaru za barel. BP těžbu v této oblasti dočasně pozastavila a během roku potrubí vyměnila.

Duben 2010

Výbuch ropné plošiny v Mexickém zálivu stále ohrožuje pobřeží Spojených států. Podle předběžných odhadů do moře denně vyteče 800 tisíc litrů ropy. Podle nejčernějšího scénáře by se mohly náklady na odstranění škod vyšplhat až na 14 miliard dolarů.

AUTOR: Jana Horká
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů