Pátek, 19. dubna 2024

Vodní elektrárna na Prýglu po roce omládla. Vyrobí také elektřinu pro více domácností.

Vodní elektrárna na Prýglu po roce omládla. Vyrobí také elektřinu pro více domácností.

Téměř roční rekonstrukce malé vodní elektrárny Kníničky za desítky milionů korun přinese zvýšení účinnosti o 10 procent, vyšší produkci elektřiny a zmírnění dopadů provozu na životní prostředí.

Do pomyslné cílové rovinky se v těchto týdnech přiblížila bezmála roční rekonstrukce malé vodní elektrárny Kníničky na brněnské přehradě. Úpravy umožní zvýšení účinnosti zpracování hydropotenciálu o 10 procent. Při stejném množství protékající vody tak elektrárna, kterou provozuje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, vyrobí podstatně více elektřiny než dosud. Pokud nenastanou mimořádné okolnosti, vodní turbína by po nezbytných zkouškách měla začít opět vyrábět elektřinu pro část Brna a okolí od letošního května. Celková výše investice by se měla pohybovat v řádu desítek milionů korun.

Celá akce si postupně vyžádala mj. celkové odstavení provozu elektrárny, vybourání a odvoz starého soustrojí. Po dohodě s Povodím Moravy došlo také k plánovanému částečnému vypuštění přehradní nádrže. Přesto bylo v době celkového vzedmutí hladiny loni na podzim nutné přistoupit k provedení opatření proti průsaku vody do stavby.

Elektrárna umístěná v brněnské městské části Bystrc na populárním Prýglu (pozn. - v brněnském hanteci název pro tuto přehradu) prošla postupně kompletní modernizací nejdůležitějších částí. Bylo vyměněno oběžné kolo, lopaty, regulátor turbíny, klapkový uzávěr a hrabací stroj.

"Starou čtyřlopatkovou turbínu nahradila moderní o identickém počtu lopatek. Došlo také k převinutí generátoru," vypočítal konkrétní úpravy Zdeněk Mrkvička, vedoucí odboru Provoz společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje.

Malá vodní elektrárna Kníničky ročně vyrobí zhruba 7 milionů kWh elektřiny, což znamená pokrytí celoroční spotřeby asi dvou tisíc domácností.

"Instalace nových technologií by měla přispět ke zvýšení účinnost zpracování hydropotenciálu o deset procent," slibuje si od více než roční akce ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

Z povahy výrobny založené na bázi obnovitelného zdroje současně vyplýval pro rekonstrukci úkol nastavit fungování elektrárny ještě více šetrněji k životnímu prostředí. Součástí rekonstrukcí všech elektráren společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje jsou proto například nejen úpravy výrobních soustrojí ale i instalace čistíren odpadních vod, výměna česlových polí, atd. Nejinak tomu bylo i v případě Kníniček.

Více informací o obnovitelných zdrojích provozovaných společností ČEZ Obnovitelné zdroje naleznete na

http://www.cez.cz/cs/o-spolecnosti/skupina-cez/spolecnosti-skupiny-cez-v-cr/cez-obnovitelne-zdroje.html#projekty

Prohlédněte si reportáž České televize věnovanou rekonstrukci MVE Kníničky

http://www.ct24.cz/regionalni/brno/85533-brnenska-vodni-elektrarna-testuje-novou-turbinu/

Zvyšování účinnosti stávajících obnovitelných zdrojů je nejefektivnější cesta k získání dalších kWh 100% čisté zelené energie. Projekt rekonstrukce malé vodní elektrárny Kníničky tak přispěje k posílení podílu výroby z obnovitelných zdrojů ve Skupině ČEZ, k plnění platných závazků České republiky vůči Evropské unii ve věci zvyšování podílu zelené elektřiny na celkové hrubé spotřebě i ke snížení produkce skleníkových plynů.

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů