Čtvrtek, 28. března 2024

Litevsko: Národní park Aukštaltijos

Litevsko: Národní park Aukštaltijos

Oblast území zvaného Aukštaitija (litevsky Vysočina), pokrývá severní a východní část Litvy, jejíž zvlněný terén pokrývají hluboké lesy s takřka neporušenou přírodou plnou jezer a rybníků, díky nimž bývá tato oblast také nazývána jezerním labyrintem. Na území aukštaitijců se v minulosti rodil základ litevského státu. Asi v XI. století zde vzniklo Litevské knížectví, jež se díky úspěšnému rozvoji politické diplomacie ve XII. století přeměnilo v nejmocnější knížectví národa Baltů, které se postavilo po bok sousedního Ruska a Polska. První se o aukštaitijcích zmiňuje Peter von Duisburg ve své kronice Chronicon Prussiae, když vypráví o bitvách knížete Vytenise, bránícího a upevňujícího území knížectví v letech 1294 - 1300. Austechia, terra regis Lethowie -Aukštaitija, země krále Litevců.

Aukštaitija je nejvýznamnější etnografickou oblastí Litvy, kde lidé po staletí žili na volně rozmístěných samotách či v tak zvaných "uličních" vesnicích, v nichž se obydlí stavěla podél cest, zatímco zemědělské budovy byly umístěny v hloubi usedlosti. V Aukštaitijském národním parku se do současnosti dochovalo více než 40 takovýchto "živých" vesnic, které jsou obrazem života a etnokulturním dědictvím Litvy. Národní park Aukštaitijos ve východní části Litvy je jedním z dodnes nedotčených přírodních skvostů, jenž nabízí nejen milovníkům vodních sportů, ale i ostatním návštěvníkům nesčetné množství nezapomenutelných turistických tras.

Pokud chcete vypnout od hluku města, od práce i od pocitu uzavření mezi čtyřmi stěnami a hledáte odpočinek a zábavu v přírodě, nabízí se vám v tomto národním parku věci tak samozřejmé a běžné, jako jsou žhavé slunce, vítr, množství potůčků, jezer i hlubokých lesů všude okolo.

Více na: http://www.turistika.cz/cestopisy/show/nrodn-park-auktaitijos-malebn-jezern-krajina-vchodn-litvy.html

ZDROJ:www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů