Čtvrtek, 28. března 2024

Holýšovští školáci zvítězili v ekologické výtvarné soutěži

Holýšovští školáci zvítězili v ekologické výtvarné soutěži

Rok 2010 je Mezinárodním rokem biodiverzity. Ubývání biodiverzity je jeden z nejvážnějších globálních problémů současnosti. Jak jako jedinci můžeme pomoci s tímto problémem? Osvětou. Proto se environmentální středisko v šumavském Stožci rozhodlo vyhlásit letos soutěž s tímto tématem.
Zapojit se do výtvarné soutěže a upozornit tak širokou veřejnost na tento problém mohli žáci a studenti základních a středních škol ve třech kategoriích. V I. kategorii (7-10 let) bylo úkolem namalovat takovou přírodní krajinu, ve které se nachází všechny složky nezbytné pro samostatné fungování ekosystému. Soutěžící ve II. kategorii (11-14 let) navíc přidávali obrázek krajiny, ve které člověk svým působením narušil ekologickou rovnováhu. Poslední, III. kategorie (15-20 let), byla zaměřena hlavně na řešení problémů vyplývajících ze snížení biodiverzity. Technika prací ve všech kategoriích byla libovolná.
"Soutěže v letošním roce se zúčastnilo rekordních 26 škol a zaslalo 181 jednotlivých prací. Vybrat výherce proto nebyl úkol vůbec jednoduchý a tak jsme moc rádi, že porotu tvořili studenti ze Západočeské univerzity v Plzni v čele s paní profesorkou Novotnou", říká Pavlína Krupková ze střediska EV Stožec.
V I. kategorii se nakonec na prvním místě umístila ZŠ Holýšov, na druhém místě ZŠ Nová Pec a na třetím místě pak ZŠ Stožec. V této kategorii byla vyhlášena také zvláštní cena poroty, kterou získali žáci ZŠ Pohůrecké z Českých Budějovic. Ve druhé kategorii získali první místo žáci ze ZŠ Generála Pattona Dýšina, druhé místo patří ZŠ Ševětín (práce T. Tupé a K. Jindrové), třetí místo pak obsadili žáci ZŠ Hartmanice (práce P. Skýpala a T. Janečka). Ve III. kategorii si první místo obhájilo Gymnázium Jana Palacha z Prahy (práce J. Vyhnanovského a K. Němečka), studenti této školy obsadili i místo druhé (práce N. Maksimovičové, A. Dukhy, V. Ďuricové, A. Vitase a A. Vladykové), třetí místo pak získali studenti ZŠ Sira Nicholase Wintona Kunžak. Hlavní cenu pro absolutního výherce soutěže (třídenní pobyt zdarma v našem středisku environmentální výchovy) získali žáci ZŠ Holýšov. Každý ze zúčastněných získá malou odměnu za zapojení se do soutěže. Všichni zúčastnění obdrží malou odměnu za zapojení se do soutěže a pro výherce máme připraveny další zajímavé ceny.
Výhercům gratulujeme a jejich práce si můžete prohlédnout v IS Stožec, kde budou vystaveny až do konce října 2010.

www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů