Čtvrtek, 28. března 2024

Nejvíce peněz míří do vodohospodářské infrastruktury

Desítky menších obcí dostanou peníze na kanalizaci a čistírny

Nejvíce peněz míří do vodohospodářské infrastruktury

Operační program Životní prostředí, který v letech 2007-2013 nabízí přes 5 miliard eur, má již konkrétní výsledky. Přes tři tisíce projektů má schválenu dotaci, z toho pětina projektů je hotových. Nejvíce peněz směřuje do vodohospodářských projektů.

Do začátku dubna bylo v celé České republice podpořeno 335 projektů zaměřených na budování a rekonstrukci kanalizace, čistíren odpadních vod a vodovodů. Dotace z Fondu soudržnosti a SFŽP ČR pro tyto projekty překročily 29 miliard.

K těmto projektům brzo přibudou nové. Řídící výbor totiž na svém dubnovém jednání projednal další balík žádostí a doporučil ministerstvu životního prostředí schválit další projekty určené na snížení znečištění z komunálních zdrojů a zlepšení jakosti pitné vody. Celkem bylo v rámci posuzované výzvy podáno 277 žádostí a ke schválení bylo doporučeno 114 projektů s celkovou výší dotací 5,55 miliardy korun. Většina projektů se týká menších obcí.

Kromě toho výbor doporučil ke schválení velký projekt Čistá řeka Bečva II s požadovanou podporou ve výši téměř 1,2 miliardy korun. Tento projekt přímo navazuje na již ukončený projekt Čistá řeka Bečva I. Jedná se o řešení celého povodí horního toku Bečvy nad profilem soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy. Projekt musí s ohledem na jeho velikost schválit ještě Evropská komise.

Podrobnosti o naplňování cílů při budování a obnově vodohospodářské infrastruktury najdete v rozhovoru s novou ministryní životního prostředí Rut Bízkovou.

Řídící výbor, který se sešel na konci dubna, posoudil přes 1000 žádostí ze čtyř oblastí. Nejvíce projektů (756) se týkalo zlepšování stavu přírody a krajiny, 322 projektů bylo podáno v prioritní ose 1, zaměřené na zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní. Celkem doporučil řídící výbor ke schválení 649 projektů s celkovou výší dotací 10,3 miliardy korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů