Úterý, 16. dubna 2024

Stovky lidí demonstrovaly proti tunelování státních lesů

Stovky lidí demonstrovaly proti tunelování státních lesů

Stovky lidí dnes před ministerstvem zemědělství požadovaly zrušení kontroverzních tendrů státních lesů. Shromáždění, které pořádalo Hnutí DUHA a Sdružení živnostníků v lesním hospodářství, chce nová pravidla pro veřejné zakázky, která zaručí péči o zdraví lesů a spravedlivé podmínky pro drobné podnikatele.

Před ministerstvo zemědělství přišli milovníci přírody, drobní živnostníci z venkova i vědci. Neplánovaně tak zahájili Týden lesů, který ministerstvo vyhlásilo. Organizátoři ministrovi předali dopis, kterým požadují čtyři konkrétní kroky, aby státní zakázky zajistily zdravou péči o lesy, práci pro živnostníky, dobrý ekonomický výnos pro stát a transparentní obchodování [1].

Generální ředitelství Lesů ČR vypsalo výběrové řízení v odhadované hodnotě 16 miliard na veškeré práce ve svých polesích po dobu až deseti let. Ale experti varovali, že vyhlášené tendry povedou k poškozování zdraví lesů a vytlačí drobné živnostníky i malé a střední dřevozpracující podniky. Další problém spočívá ve způsobu prodeje dřeva, jenž je podle odborníků pro stát nevýhodný.

Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů vyzvala vládu, aby zastavila kontroverzní tunel do státních lesů. Ovšem ministr zemědělství Šebesta, nominovaný do vlády za ČSSD, to zcela ignoruje a vláda se k situaci nevyjadřuje.

Veřejné pozemky ve správě Lesů ČR dodávají asi polovinu české produkce dřeva a pokrývají více než šestinu české krajiny. Slouží jako místo k výletům - do státních lesů se každý víkend vydávají asi dva miliony lidí - a zadržováním srážek chrání města i obce před povodněmi.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Lidé chtějí zdravou a pěknou krajinu a politici to musí respektovat. Miliony lidí do lesů o víkendech vyrážejí na výlety. Pro veřejnost je jejich poškození zcela nepřijatelné. Proto tendry vyvolaly nebývalé pozdvižení. Stovky lidí dnes demonstrovaly před ministerstvem, politici dostali v minulých týdnech záplavy mailů a další tisícovky lidí nás podporují na facebooku i jinak."

"Ale ministr zemědělství dělá na všechny dlouhý nos. ČSSD, která jej nominovala, musí přímo zasáhnout a zařídit u něj zrušení tendrů. Plánovaná pravidla zakázek poškodí zdraví lesů. Požadujeme, aby ministr okamžitě zrušil tendry a nové výběrové řízení zajistilo zdravé lesní hospodaření."

Petr Šubert ze Sdružení živnostníků v lesním hospodářství řekl:
"Vzhedem k daným skutečnostem, které dnes zazněly, by se už měl někdo včetně premiéra Jana Fischera zamyslet nad závažností celé situace. Požadujeme okamžité odvolání ministra Šebesty a generálního ředitele Sýkory. Sdružení živnostníků v lesním hospodářství nabízí řešení, které se dá použít i v jiných odvětvích. Jediným problémem tohoto projektu je, že by se tímto systémem zrušila korupce a začínající velká nezaměstnanost. Nechceme, aby se situace v tomto státě zhoršila jako například v Řecku."


Kontakt:
Petr Machálek, telefon 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Petr Šubert, telefon 737 585 373, email szlh@lesolide.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů