Středa, 24. dubna 2024

OSN: Přírodní ztráty poškodí světovou ekonomiku!

Kdyby ztráty přírobní biodiverzifity odpovídaly poklesu akcií, vypukla by celosvětová panika, poukazují vědci. Lidstvo by pak reagovalo rychle, dovozují. 

OSN: Přírodní ztráty poškodí světovou ekonomiku!

Neustále pokračují ztráty biodiverzivity v přírodě, což může brzy tvrdě poznamenat národní ekonomiky, uvedla BBC s odkazem na zprávu OSN.

Třetí Globální výhled k biologické rozmanitosti (GBO-3) totiž varuje, že některé ekosystémy mohou brzy dosáhnout negativního "bodů zvratu," což se projeví i pro lidstvo.

"Takové body zvratu by mohly zahrnovat rychlé odumírání lesů, řas ve vodních tocích a masové odumírání korálových útesů," varuje zpráva.

Minulý měsíc vědci potvrdili, že vlády nesplní své cíle snižování ztráty biologické rozmanitosti do roku 2010. Stejně tak upozorňují na to, že lidstvo trpí iluzí, že se nějak můžeme obejít bez biodiverzity

"Budeme i nadále ztrácet biologické rozmanitosti v tempu, které historie ještě nezaznamenala. Míra vyhynutí může být až 1000 krát vyšší, než byl dosavadní historický vývoj," sdělil Ahmed Djoglaf, výkonný tajemník Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti (CBD).

Vždyť jen globální počet obratlovců - skupiny, která zahrnuje savce, plazy, ptáky, obojživelníky a ryby - klesl o jednu třetinu mezi léty 1970 a 2006, poukazuje OSN.

Cíle pro rok 2010, které měly výrazně omezovat globální ztráty biologické rozmanitosti, byly schváleny na summitu v Johannesburgu v roce 2002.

Nyní je jasné, že nebyly splněny...

"Dvacet jedna procent všem známých savcům, 30% všem známým obojživelníkům, 12% všem známým ptákům (a) ... 27% útesům korálům ... hrozí vyhynutí," zdůraznil Bill Jackson, náměstek generálního ředitele Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN).

"Kdyby to ve světě odpovídalo ztrátám v cenách akcií, došlo by rychlé reakci a rozšíření paniky," konstatoval.

Podle OSN totiž povaha přírodních ztrát a ekonomické rovnováhy není jen obrazným přirovnáním.

Vztah přírody a ekonomiky

Probíhající projekt známý jako Ekonomika ekosystémů a biologické rozmanitosti (TEEB) se snaží vyčíslit peněžní hodnotu jednotlivých služeb, které poskytuje příroda pro nás, jako je čištění vody a vzduchu, chrání pobřeží před bouřemi a zachování volně žijících živočichů pro ekoturistiku.

TEEB již vypočítal roční úbytek lesů ve výší děsivých 2 až 5 miliard dolarů, což dosahuje náklady na bankovní krizi.

"Přesto mnoho ekonomik zůstává slepými k obrovské hodnotě rozmanitosti zvířat, rostlin a jiných životních forem a jejich rolí ve zdravém a fungujícím ekosystému," řekl Achim Steiner, výkonný ředitel Organizace spojených národů pro životní prostředí (UNEP).

Co je biologická rozmanitost?

OSN definuje biologickou rozmanitost jako "variabilita živých organismů ze všech zdrojů, včetně suchozemských, mořských a jiných vodních ekosystémů a ekologických komplexů, jejichž jsou součástí; zahrnuje rozmanitost v rámci druhů, mezi druhy a ekosystémů".

Pro lidstvo má pak biodiverzifita hodnotu jak v poskytováním dřeva, ryb a pod, dále hodnotu regulace při odstranění znečišťujících látek, včetně regulace srážek, hodnotu kulturní, ať už v podobě posvátných míst, cestovního ruchu a využití krajiny a v neposlední řadě přispívá k zachování půdy a růstu rostlin.

www.prvnizpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů