Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí schválilo podporu pro 651 projektů v OPŽP

Ministerstvo životního prostředí schválilo podporu pro 651 projektů v OPŽP

Ministryně životního prostředí Rut Bízková podepsala podporu pro 649 individuálních projektů OPŽP. Celková výše schválené dotace přesáhla 10 miliard korun. Evropské komisi byly též ke schválení podstoupeny dva velké vodohospodářské projekty.

Zelenou dostalo 114 projektů na snížení znečištění z komunálních zdrojů a na zlepšení jakosti pitné vody (prioritní osa 1) s celkovou výší dotace 5,55 miliardy korun. Většina projektů se týká menších obcí.

Další skupina schválených projektů se týká omezování rizika povodní. (prioritní osa 1) Celkem jde o 70 projektů, celková výše dotace by měla dosáhnout částky 642 milionů korun.

Ministerstvo také akceptovalo dva velké projekty - Čistá řeka Bečva II s požadovanou podporou ve výši téměř 1,2 miliardy korun a projekt Rekonstrukce a dostavba kanalizace v Brně s podporou téměř jedné miliardy korun. Projekty musí s ohledem na jejich velikost schválit ještě Evropská komise.

Nejvíce projektů v podepsaném balíku patří do prioritní osy 6 zaměřené na zlepšování stavu přírody a krajiny. Podporu dostaly projekty zaměřené na implementaci a péči o území soustavy Natura 2 000, podporu biodiverzity, obnovu krajinných struktur, optimalizaci vodního režimu krajiny, podporu regenerace urbanizované krajiny a prevenci sesuvů a skalních řícení. Celková výše dotace pro tyto projekty přesáhne 4 miliardy korun.

Schválené a zamítnuté žádosti z XIII. a XIV. výzvy (xls)

- k 11. 5. 2010


Akceptované velké projekty z III. a IX. výzvy (xls)

- k 11. 5. 2010

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů