Pátek, 29. března 2024

Na Křivoklátsku založili první lesnický park v ČR

Na Křivoklátsku založili první lesnický park v ČR

Vlastníci a správci lesů dnes na Křivoklátsku založili první lesnický park v ČR. Podle ministra zemědělství Jakuba Šebesty tento krok nebrání vyhlášení národního parku Křivoklátsko, které připravuje ministerstvo životního prostředí. Možná se ale chystané zpřísnění režimu ochrany přírody bude časem hůře zdůvodňovat, řekl Šebesta při dnešním slavnostním vyhlašování lesnického parku v chatě Emilovna u Karlovy Vsi na Rakovnicku.

"Prostřednictvím fungujících lesnických parků by mělo být prokázáno, že přírodní a kulturní hodnoty určité krajinné oblasti lze účinně chránit bez zpřísňování speciálního režimu ochrany přírody a při zachování a rozvoji všestranného využívání daného území," poznamenal Šebesta.

Založení lesnického parku kritizují ochránci přírody, podle některých jde o akci odpůrců národního parku z řad lesníků a myslivců. Šebesta uvedl, že lesnický park nebrání vzniku národního parku, až na jednu věc, ve které podle něj kritici možná vidí nebezpečí. "Možná se časem zjistí, že lesnický park dostatečně chrání krajinu, a bude se těžko zdůvodňovat potřeba přijmout důslednější ochranu," prohlásil.

Popřel také, že existuje válka mezi ministerstvem zemědělství a životního prostředí. Podle něj jde jen o "mediální bublinu".

Standard lesnických parků v ČR vytvořila pracovní skupina zřízená ministerstvem zemědělství. Lesnický park Křivoklátsko je prvním projektem tohoto druhu v Česku. Nachází se uvnitř stejnojmenné chráněné krajinné oblasti a na území Středočeského a Plzeňského kraje, jeho celková rozloha je 16 994 hektarů.

Podle předsedy základní pobočky České lesnické společnosti Křivoklát Miroslava Pechy je založení lesnického parku dobrovolnou aktivitou majitelů či správců lesů, kteří tím deklarují jasný zájem hospodařit na svých majetcích podle určitých standardů. V oblasti Křivoklátska je dominantním vlastníkem lesů stát.

Z pohledu ochrany je národní park přísnější kategorií. Lesy v něm neslouží hospodářským účelům, hlavním cílem je ochrana biologických procesů, ekosystémů a jednotlivých druhů. Podle ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a bývalého náměstka ministra životního prostředí Františka Pelce je celý projekt lesnického parku "slušně řečeno aktem někoho, kdo národní park nechce". "Lesnický park nemá oporu v legislativě a můžete ho za týden zrušit, národní park je přes 200 let stará kategorie," namítl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů