Čtvrtek, 28. března 2024

Dráty plné peněz

Investice do energií budou v letošním roce hodně vynášet. Neperspektivní zůstává plyn

Dráty plné peněz

Pokaždé, když zapnete počítač, rozsvítíte žárovku nebo nabíjíte mobilní telefon, někdo na druhém konci kabelů musí vynaložit úsilí, aby k vám poslal tu trochu elektřiny. A někde mezi jím a vámi je další skupina lidí, kteří na tom vydělávají. Měli ten jednoduchý, ale geniální nápad investovat do něčeho, co budou lidé potřebovat vždycky. Do energetického průmyslu.

Nadějné vyhlídky

Jako drobní investoři se do přímého obchodování s elektrickou energií dostanete jen těžko. Obchody na energetických burzách jsou určeny de facto pouze státům a velkým hráčům na trhu. Přesto můžete na elektřině vydělat. Jak? Skrze akcie energetických firem.

Na zahraničních burzách jsou takových titulů desítky a u většiny z nich ceny akcií klesly kvůli krizi hodně hluboko. Na elektřině totiž šetří nejen lidé, ale především firmy. Že však bude spotřeba energie růst, je nepochybné.

>>Světová spotřeba energie vzroste mezi roky 2006 až 2030 o 44 procent. Celková poptávka po energii v zemích mimo OECD se zvýší o 73 procent, zatímco v zemích OECD to bude růst o 15 procent,<< píše se ve zprávě amerického úřadu EIA, který spadá pod ministerstvo energetiky. Ten samý úřad také předpokládá, že popsaný růst bude probíhat souběžně se >>zelenou revolucí<<. Tedy že státy budou stále více přecházet na ekologické zdroje.

>>Naše prognózy jasně ukazují, že současná politika prosazující energetickou účinnost a alternativní paliva, spolu s vyššími cenami energií zbrzdí růst energetické spotřeby. Pokud by se tato politika neudržela, růst by byl ještě podstatně vyšší,<< říká Richard Newell z EIA.

Jeho úřad ovšem patří mezi optimisty, kteří vidí budoucnost lidstva ve značně spořivějších konturách. Jiní odborníci naproti tomu předpokládají, že spotřeba energie poroste ještě daleko dramatičtější. >>Celková spotřeba elektrické energie ve světě do roku 2030 vzroste podle mě až o 97 procent,<< uvedl na nedávné konferenci předseda představenstva společnosti E.ON ČR Michael Fehn.

Ve vlastní pasti

Přitom korporace, které se v energetice pohybují, mají za sebou možná vůbec nejhorší období za posledních padesát let. Většina z nich musela projít drastickou ozdravnou kúrou, aby se vyrovnala s ekonomickou recesí.

Například americký konglomerát General Electric, jedna z největších společností na světě a zároveň tradiční hráč na poli energetiky, snížil loni počet svých zaměstnanců o necelých šest procent. Akcie společnosti se na přelomu let 2008 a 2009 propadly o 70 procent. Přitom se firma do potíží dostala tak trochu vlastním hazardováním. V minulosti založila finanční skupinu, která se namočila do trhu s riskantními úvěry.

I kvůli tomu čelí vedení společnosti General Electrics několika žalobám od investorů, kteří firmu obviňují z netransparentního jednání. A aby toho na dlouholetého šéfa GE Jeffreyho Immelta nebylo málo, pod kotel mu přiložil ještě další skandál.

V knize bývalého amerického ministra financí Henryho Paulsona se totiž objevila následující citace: >>Byl jsem v šoku, když za mnou Immelt přišel v den krachu Lehman Brothers, a sdělil mi, že je pro něj velmi obtížné prodat investorům jakýkoliv dluh na delší období než přes noc,<< píše Paulson v knize. Immelt spolu se zbytkem managementu přitom veřejnost ujišťovali, že společnost nemá žádné větší problémy a peníze na financování vlastních dluhů bez potíží sežene.

To vše a k tomu ještě stále nepříznivá ekonomická situace, má na svědomí, že akcie GE jsou tam, kde jsou. Tedy na ceně šestnáct dolarů za akcii, zatímco před krizí lehce atakovaly čtyřicetidolarovou hranici. Analytici podle agentury Bloomberg očekávají, že se ještě napřesrok na stejné hranici udrží. Růstový potenciál však z dlouhodobého hlediska určitě existuje.

Stále nadějná ropa

Naopak dobře na tom jsou, jak se zdá, američtí výrobci energetických surovin. Například ikona celého odvětví, americký Exxon, nedávno investory potěšila novými zprávami o svých tržbách. Podle nich v loňském roce dodala na trh dva miliony barelů ropy, což je nejvíce za celou uplynulou dekádu. Naposledy společnost takového úspěchu dosáhla v roce 1998, kdy spolkla konkurenční Mobil Corporation v akvizici za 83 miliard dolarů.

V bezprostřední reakci na zveřejnění výsledků poskočily akcie Exxonu o dva dolary a dosáhly tak hodnoty 68 dolarů za akcii. Podle přesvědčení řady ekonomů však mají potenciál vrátit se ke svým předkrizovým hodnotám, tedy zpět k hranici 80 dolarů za akcii.

Zdá se, že přestože fosilní paliva mají podle všeobecného celosvětového trendu spíše ustupovat (obnovitelné zdroje se mají jen ve Spojených státech v budoucnu podílet na energetickém mixu sedmnácti procenty, zatímco nyní se podílejí devíti), růstový potenciál celého odvětví stále existuje. Exxon navíc výrazně posílil svou pozici díky novým projektům na Papuy Nové Guinei a v Austrálii. Ty se na produkci společnosti už teď podílejí téměř z půlky.

Kutat se vyplatí

Z tzv. starých zdrojů energie je na tom o dost hůře uhlí. Jeho ceny srazila krize na kolena skutečně důsledně, o čemž v Česku přesvědčivě vypovídá například těžařská společnost NWR. Její akcie po vstupu na burzu chvíli rostly, ovšem nyní se nacházejí na úrovni 270 korun za akcii, což je méně než polovina jejich tehdejší hodnoty. Jak česká NWR, tak ostatní světoví producenti uhlí, však předpokládají opětovný růst cen této komodity.

>>Posledních několik měsíců nás vedlo k přesvědčení, že rostoucí trh by se na nás mohl vyvalit rychleji, než jsme předpokládali,<< řekl při oznamování hospodářských výsledků za loňský rok Kevin Crutchfield, šéf největšího exportéra koksovatelného uhlí ve Spojených státech, společnosti Alpha Natural Resources.

Také ona si prošla nelehkými časy, přestože je >>ustála<< v nebývale dobré kondici. Loni skončilo její hospodaření se ziskem 58 miliard dolarů. To se sice nemůže rovnat předchozím letům, když například v roce 2008 vydělala 165 miliard, i tak ovšem předčila očekávání finančních analytiků.

Investice do akcií Alpha Natural se vyplácí už dnes. Za loňský rok jejich cena vzrostla dvojnásobně a nyní se nachází na hranici 50 dolarů. Že má uhelný sektor před sebou ještě jistou cestu vzhůru, přesvědčivě dokládá i cena samotného uhlí na komoditní burze v New Yorku.

Futures kontrakty na uhlí, tedy cenné papíry, které znamenají nákup konkrétního objemu uhlí v budoucnosti, vykazují silný růst do budoucna. Zatímco futures s jednoletým kontraktem stojí 95 dolarů, futures na dva roky už stojí 105 dolarů. Čtyřletý kontrakt potom stojí dokonce 115 dolarů. Tato skutečnost napovídá, že investoři jsou o budoucím růstu uhlí bytostně přesvědčeni.

Plynu dochází tlak

Mnohem více otazníků se vznáší nad plynem coby energetickým palivem. Výstavba plynových elektráren je sice současným trendem a v minulých letech bylo i topení plynem v domácnosti do značné míry >>in<<, právě proto však na trhu postupně přituhuje a ceny se tlačí dolů.

>>Poptávka po plynu se v Evropě mění. Navíc je na trhu mnohem větší konkurence, což znamená, že dlouhodobé kontrakty budou pod tlakem. Širší prostor také dostává obnovitelná energie,<< říká Josef Auer, energetický expert Deutsche Bank.

Z takového vývoje mohou být samozřejmě nadšení lidé v domácnostech, o poznání méně ale budou plesat investoři. Už dnes padá cena plynu dolů. Jak informovala agentura Bloomberg, velké evropské distribuční společnosti už vyjednaly nové kontrakty s hlavním dodavatelem plynu do Evropy - ruskou společností Gazprom. Hlavním rysem těchto nových dohod je, že cena plynu už nebude dále vázána na cenu ropy, jak tomu bylo doposud.

Alternativní energie

Řada skeptiků by možná nesouhlasila, západní svět však v současnosti prožívá cosi jako revoluci. Tzv. alternativní energie se tak mohou zdát na první pohled jako nejlukrativnější odvětví energetického sektoru.

Situace ale není až tak černobílá, a to hned z několika důvodů. Za prvé pod pojem alternativní energie patří řada menších oblastí, z nichž každá má svá specifika. Úplně jiné faktory ovlivňují solární energii a jiné zase trhy s biomasou. Za druhé, i přes jasnou podporu zelené energie vládami a mezinárodními organizacemi, není nyní trh tomuto odvětví právě příznivě nakloněn.

Důvody jsou nasnadě. Ropa už dávno nestojí 140 dolarů za barel a o její omezené kapacitě nikdo příliš nespekuluje, takže zdánlivě není třeba hledat alternativní zdroje.

V době malé poptávky si západní svět bohatě vystačí s tím, co má. Čistá energie sice poskytuje spoustu příležitostí, ty se ale musejí velmi pečlivě hledat.

>>Průměrný zisk solárních akcií vzrostl v roce 2009 o 25 procent, což by mělo být důkazem, že loňský rok byl pro toto odvětví velmi dobrý. Když se ale podíváte blíž, zjistíte, že 25 procent zdaleka nedosahuje například na 36procentní zisk NASDAQ,<< píše v hodnocení loňského roku server www.renewableenergystocks.com.

Zároveň však nezapomíná vyzdvihnout výkon některých šampionů v oboru. Například společnosti Canadian Solar, jejíž akcie loni vydělaly 225 procent, nebo Trina Solar, která vzrostla dokonce o 378 procent.

AUTOR: Tomáš Plhoň

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů