Pátek, 29. března 2024

Územní rezervy pro budoucí vodní nádrže jsou podle kraje potřebné

Územní rezervy pro budoucí vodní nádrže jsou podle kraje potřebné

Peticí občanů proti uvažované vodní nádrži u Budislavi na Táborsko se na svém posledním jednání zabývali krajští radní. V zásadách územního rozvoje se podle představ ministerstva zemědělství původně počítalo s 22 místy v kraji, kde by měly ve více či méně vzdálené budoucnosti vzniknout nové vodní nádrže.

Toto číslo se Jihočeskému kraji podařilo snížit na osm, Budislav ale v seznamu zůstává. Jak uvedl hejtman Jiří Zimola, tento stav by se už měnit neměl: "Přeci jen si uvědomujeme potřebu vytvořit územní rezervy pro budoucí vodní nádrže. Jsou-li to hypotetické vodní nádrže, ke kterým nikdy nemusí dojít, tak chceme s ministerstvem diskutovat o podmínkách záboru. Sice jsme občany Budislavi asi příliš nepotěšili, ale je v zájmu obyvatel Jihočeského kraje, aby tyto lokality byly vytipovány. Současně musí být dány jasné podmínky a omezení případné výstavby ze strany ministerstva zemědělství."

Další vytipované lokality na jihu Čech, kde by v budoucnu mohly vzniknout nové přehradní nádrže, jsou na říčce Černé u Hradiště na Českokrumlovsku, v Dolním Bolíkově na Bolíkovském potoce na Jindřichohradecku, na Větší Vltavici na Vyšebrodsku, v Bednárci na Jindřichohradecku, v Nihošovicích na Strakonicku, v Myslíně na Písecku a u Dančovic na Jindřichohradecku.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů