Čtvrtek, 28. března 2024

Vysočanská radnice chce učit děti, jak třídit bioodpad

Vysočanská radnice chce učit děti, jak třídit bioodpad

Devátá městská část nakoupila do všech svých mateřských škol nádoby na kompostování biologického odpadu. Chce tak děti i jejich rodiče přimět k tomu, aby bioodpad třídili. Uvedl to radní vysočanské radnice Zdeněk Davídek. Třídění bioodpadu podporuje také nuselská radnice, v některých ulicích příští týden rozmístí speciální kontejnery.

Praha 9 má celkem osm školek. Nákup kompostejnerů ji podle Davídka stál asi 220 000 korun. "Myslíme si, že je to takhle nejlepší. Děti pak vychovají své rodiče. Pokud se to osvědčí, budeme uvažovat o rozšíření," poznamenal radní.

Bioodpad, který se ve speciálních nádobách promění na kompost, pak chtějí školky využít přímo na svých zahradách. "Je to jednoduchý a levný způsob využívání bioodpadů, neboť výsledný produkt můžeme využít rovnou na místě ke zkvalitnění zeminy," dodal Davídek.

Na zkoušku chce třídění bioodpadu zahájit také radnice Prahy 4, která příští týden rozmístí 18 speciálních kontejnerů v ulicích Lhotky. Podle mluvčí nuselské radnice Žanety Pilařové tomu bude na začátku týdne předcházet informační kampaň o tom, co je biodpad a co je možné do kontejnerů vyhazovat. "Jedná se o pilotní projekt. Společně s kompostárnami budeme vyhodnocovat, jestli lidé správně třídí a nevyhazují do kontejneru zbytky jídla, který by mohl bioodpad zkazit," řekla Pilařová.

Radnice nabízejí tyto služby zdarma. Za poplatek ve výši zhruba od 600 do 1000 korun sváží bioodpad v sezoně od dubna do konce listopadu také Pražské služby. V ceně je pronájem kompostejneru, který firma vyváží jednou za 14 dní. Této služby dosud využívali především obyvatelé z okrajových městských částí. Pražské služby svezený bioodpad kompostují, v budoucnu chtějí část použít v bioplynové stanici, která by z odpadů mohla vyrábět elektrickou energii nebo teplo. Stanice by měla vzniknout v areálu malešické spalovny.

Biologický odpad je možné třídit také formou takzvaného komunitního kompostování, kdy odpad do společného kompostéru ukládá několik domácností. Takový kompostér provozuje od loňského dubna například mateřské centrum Knoflík ve Vysočanech. Projekt je podle zástupců centra úspěšný, bioodpad třídí asi 30 domácností a počet zájemců se neustále zvyšuje.

Mezi bioodpad patří odpad ze zahrad, například listí, tráva, zbytky rostlin, zemina z květináčů, dřevní štěpky z větví stromů či keřů, spadané ovoce, zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky a kávová sedlina a skořápky od vajec. Do bioodpadu ale nepatří zbytky jídel, oleje, maso a kosti, tedy takzvaný gastroodpad, ani uhynulá zvířata nebo exkrementy.

Bioodpad třídí jen některá města v Česku. Většina bioodpadu končí společně se směsným domovním odpadem na skládkách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů