Čtvrtek, 28. března 2024

Povodně: lesy potřebují zdravější hospodaření a do krajiny se musí vrátit zeleň

Povodně: lesy potřebují zdravější hospodaření  a do krajiny se musí vrátit zeleň

Pokud stát chce úspěšně zadržovat vodu v krajině, musí změnit hospodaření v lesích, vrátit do krajiny zeleň a obnovit meandrující koryta řek, varovalo dnes Hnutí DUHA.

Ekologická organizace proto připomněla, že nová Poslanecká sněmovna musí po volbách reformovat lesní zákon, aby vyloučil holosečné kácení a vyžadoval větší výsadbu listnáčů a jedlí.

Při tak velkých srážkách, jaké v posledních dnech spadly na severu Moravy, ani sebelepší krajina záplavám nezabrání. Ozdravění ale může snížit ničivé účinky povodňové vlny. Hnutí DUHA například upozornilo, že:

o Holosečné kácení - namísto těžby po jednotlivých stromech - snižuje schopnost lesní půdy nasávat a udržet vodu

o Poslední tři velké komplexy lužních lesů a luk na Moravě při záplavách v roce 1997 zadržely třikrát více vody než všechny přehrady v povodí Moravy a Odry dohromady.

o Délka českých řek a potoků se během dvacátého století zmenšila o třetinu, takže voda rychleji, s větší silou stéká na města a vesnice v nížinách.

Informační list Hnutí DUHA o povodních a krajině: hnutiduha.cz

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Při takhle silném dešti ani sebezelenější krajina povodním nezabrání, ale může podstatně snížit škody. Ozdravení krajiny je úkol na desítky let. Ale některá důležitá opatření lze udělat už teď. Nová Poslanecká sněmovna musí hlavně reformovat lesní zákon, aby zajistil zdravější hospodaření, například vyloučil holosečné kácení. Vláda také musí mnohem více investovat do obnovy zeleně v krajině a vytvářet lužní lesy a louky v záplavových zónách, kam se povodně mohou bez větších škod rozlévat."

Kontakt: Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů