Čtvrtek, 28. března 2024

Češi nemají zájem o ekologická auta

Zájem tuzemských motoristů o ekologicky šetrné vozy je stále mizivý. Informoval o tom deník E15.

Češi nemají zájem o ekologická auta

V době, kdy si Evropané nové auto stále častěji vybírají podle vypouštěných emisí, přesouvá se v Česku poptávka k silnějším automobilům. Prodej ekologicky "čistých" aut sice postupně narůstá, ve srovnání s vyspělými státy je však poptávka stále několikanásobně nižší.

Podle statistiky Svazu dovozců automobilů se v Česku loni prodalo 346 ekologicky šetrných vozů. V sousedním Rakousku to bylo šestnáct set. "Na vině je nedostatečná podpora státu. Ve vyspělých zemích mají vozidla s ekologicky šetrným pohonem daňové úlevy a jiné výhody, v Česku mohou majitelé uplatnit pouze slevu na silniční dani," říká mluvčí Toyoty Motor Czech Tomáš Vaněk. Právě Toyota má v nabídce nejprodávanější ekologický vůz v zemi, hybridní Prius. Loni jich na tuzemském trhu prodala 101 kusů.

Z ekologicky čistých paliv si Češi nejčastěji vybírají stlačený zemní plyn - CNG. Ten využívá k pohonu hned několik automobilek, v tuzemsku jsou nejúspěšnější Opel a VW.

Nejprodávanější zelené auto je Prius


Toyota Prius, Opel Combo a Volkswagen Passat EuroFuel v úpravě na stlačený zemní plyn CNG. Takový je žebříček nejprodávanějších ekologicky šetrných automobilů v České republice.

Na tuzemském trhu se prosazují jen velmi pomalu. Celková čísla jejich prodejů se stále počítají v desítkách. A podíl na trhu v setinách procent. "Je to nedostatečnou podporou státu. V jiných zemích se ekologicky čisté vozy prosazují výrazněji," vysvětluje tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl. Svaz proto připravuje nový systém podpory ekologických aut, který by měl vedle úlev na silniční dani obsahovat i další slevy, například na dani z příjmů. S tím, že podpora jednotlivých zemí je pro prodej zelených aut v Evropě rozhodující, souhlasí i zástupci automobilek. "V Nizozemsku, kde se podpora pohybuje v řádu tisíců eur, tvoří hybridní vozy 75 procent našich prodejů. V České republice to není ani desetina," říká mluvčí společnosti Honda Česká republika Aleš Indra. Honda v tuzemsku prodává hybridní modely Civic a Insight. "O hybridní vozy mají nejčastěji zájem společnosti, které chtějí komunikovat vztah k ekologii. Mezi naše klienty patří například IKEA nebo Vodafone," uvedl mluvčí společnosti Toyota Tomáš Vaněk.

Hybridní automobily jsou díky nízké spotřebě považovány za nejekologičtější sériově vyráběné vozy. Tuzemští motoristé však dávají přednost jinému palivu - stlačenému zemnímu plynu neboli CNG. "Plyn je levnější než benzin, protože je osvobozen od spotřební daně," vysvětluje Tunkl. "Prodej vozů na CNG mě ale zklamal. Čekal jsem, že si jej kvůli nízkým nákladům na provoz koupí
každý řemeslník," dodává.

Loni se v Česku prodalo 178 vozů na stlačený zemní plyn, z toho 75 bylo lehkých užitkových aut. Nejprodávanějším modelem byl Opel Combo s 52 kusy. Na druhém místě je s 27 prodanými kusy nejzelenější vůz loňského roku Volkswagen Passat EuroFuel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů