Čtvrtek, 28. března 2024

Horská turistika v Řecku: Národní park Vikos - Aoos

Pokud zamíříte do Řecka a chcete se vyhnout rušným letoviskům či Athénám, zkuste zvážit návštěvu jednoho z nehlubších kańonů Evropy, kaňonu Vikos na severu Řecka. Redaktor našeho portálu tuto oblast opakovaně navštívil. "Kaňon i okolní hory jsou opravdu úchvatné. Místní lidé jsou velmi milí a pohostinní", říká. 

Horská turistika v Řecku: Národní park Vikos - Aoos

Kdo miluje přírodu a zejména hory, nemůže si nechat ujít návštěvu tohoto vpravdě přírodního skvostu. Řecko je většinou spojováno s mořem, koupáním, památkami a sluncem. Celý střed a sever pevninského Řecka je však tvořen mohutnými pohořími, jejichž vrcholy dosahují výšek okolo 2500 m nad mořem. Hned po nejvyšším Olympském pohoří ( 2.917 m ) následuje pohoří Pindos ( 2.637 m ), v jehož těsné blízkosti kaňon Vikos leží. Je zapsán v Guinessově knize rekordů co do poměru hloubky a šířky skalních stěn, je domovem mnoha rostlinných a živočišných druhů, žije tu vlk, medvěd nebo orel skalní. Jeho dnem protéká stejnojmenná řeka Vikos s mnoha bočními prameny průzračné ledové vody.

Nesmírně zajímavá je místní architektura, používající dodnes jako základní stavební materiál kámen. Z toho jsou i střechy domů, což jenom umocňuje celkový dojem z této oblasti.

Oblast oblast Zagori nabízí nádhernou divokou přírodu, koupání v horském potoce či pramenech řeky Voidomatis, pochod kańonem místy až 800 m hlubokým,gurmánský zážitek v nejvýše položené obci oblasti Mikro Papingo, nad níž se majestátně tyčí skalní bloky pohoří Tymfi, sahající až do výšek kolem 2.500 m a možnost výstupu na planinu Astraka a pohoří Gamila. Naprosto úchvatný zážitek nabízí pohled ze zlomem ukončené planiny Astraka za horským plesem Drakolímni.

ZDROJ: Lefkada Tours, foto kalofagas.com,hotelpapaevangelou.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů