Pátek, 19. dubna 2024

Stvořili jsme umělý život, oznámili genetici

Stvořili jsme umělý život, oznámili genetici

Objev může znamenat konec obav z energetické krize nebo přinést nové léky. Podle kritiků představuje hrozbu.

Vědci usilující o stvoření umělého života oznámili včera zásadní průlom - podařilo se jim vytvořit umělou genetickou informaci, kterou vložili do mrtvé buňky a tím ji oživili.

"Je to první syntetická buňka, kterou se podařilo vyrobit," prohlásil Craig Venter, vedoucí genetického institutu v Marylandu nesoucího jeho jméno. "Jde o první replikující se druh, jehož rodičem je počítač," dodal vědec, citovaný agenturou Reuters.

Úspěšný pokus je výsledkem patnáctiletého úsilí Ventera a jeho spolupracovníků. Předcházelo mu vytvoření syntetické DNA buňky a přenesení dědičné informace z jedné bakterie do druhé. Nyní vědci oba postupy zkombinovali a vytvořili tak "umělou buňku", třebaže člověkem vytvořený je v ní pouze vložený genom. Ten je věrnou kopií DNA existující živé bakterie, ovšem vytvořenou chemicky za pomoci přístrojů. Změnou DNA by pak genetici mohli ovlivňovat veškeré vlastnosti nového organismu.

"Jsme nyní schopni vzít náš syntetický chromozom a transplantovat ho do hostitelské buňky - zcela jiného organismu," vysvětlil Venter. "Jakmile se tento buněčný software dostane dovnitř, buňka ho přečte a změní se v druh, definovaný daným genetickým kódem," citoval vědce server BBC. "Stane se z toho velmi účinný nástroj pro vytváření toho, co chceme, aby biologie dělala."

Vědci si totiž slibují, že pomocí umělých buněk budou moci vyrábět nové léky, palivo, nebo dokonce likvidovat skleníkové plyny. Podle kritiků ovšem hrozí, že člověk neví, jak se umělé organismy budou chovat ve skutečnosti a jaký bude jejich vliv na životní prostředí.

Panují také obavy, že by umělé organismy mohly být zneužity například k výrobě nových biologických zbraní. O případných dopadech tohoto převratného objevu bude proto hned příští týden jednat výbor pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů