Čtvrtek, 28. března 2024

V ČR byl vytvořen nový model SimTool pro podnikový management

V ČR byl vytvořen nový model SimTool pro podnikový management

Hodnocení dopadů různých směrů politiky v oblasti životního prostředí na podnikové úrovni je oblastí, které je v podmínkách České republiky věnována nedostatečná pozornost. Jejich analýza, pokud je vůbec vyhotovená, bývá provedena pomocí makroekonomických modelů. Většinou jde o systémy založené na časových řadách - čtvrtletních nebo ročních. Ty vycházejí ze sektorových statistik a národních účtů. Vyplynulo to z třídenní mezinárodní konference Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni, která se koná v rámci Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu Watenvi.
Problém modelů spočívá v tom, že hodnocení dopadů na jednotlivý sektor nebo ekonomiku jako celek je dosaženo za cenu zanedbání podstatných specifik na úrovni jednotlivých podniků. Za agregovanými výstupy modelů, které nepůsobí nijak dramaticky (například HDP v následujících dvou letech v důsledku zavedení daně poklesne o 0,7 procenta), se však mohou skrývat bankroty některých firem a možný růst jiných podniků, ale také růst cen apod.
Precisnější svědectví o dopadu určité politiky na jednotlivé podniky mohou právě přinést mikroekonomické modely, které tvoří protiváhu k těmto makromodelům. "Specifikem mikroekonomických modelů je fakt, že se soustřeďují na skutečně existující firmy. Data jsou tedy na rozdíl od statistik velmi aktuální, detailní, umožňují zahrnout i technologickou vybavenost sledovaných firem nebo předjímat reakci managementu na konkrétní situaci. Jde například o snížení emisí jako reakce na zavedení vysokého poplatku za znečištění ovzduší," řekl ing. Ondřej Vojáček z Vysoké školy ekonomické v Praze.
Podle něho cílem využívaných mikropřístupů je precizní způsob vyhodnotit dopad na určitou firmu. Modely tedy nejsou unifikovány pro různé typy analýz, dalo by se říci, že jsou ušity přímo na míru pro konkrétní problém, o jehož vyhodnocení podniky usilují. Modely tak neztrácejí kontakt s realitou, naopak při jejich zhotovování a výpočtech je nutno často projednat určité aspekty se zástupci firem. Takovýto přístup však není zatím příliš rozšířený.
Novým modelem vytvořeným v ČR odborníky z akademické a podnikové sféry a firemního poradenství je model SimTool. Představuje simulace hospodaření podniku ve sledovaném období a vychází především z principů podvojného účetnictví. Je vhodný zejména pro podporu vrcholového managementu firem při zásadních investičních rozhodnutích. Možnosti takového modelu jsou potřeba především pokud jde o rozhodnutí, která mohou ovlivnit ekonomickou situaci podniku v dlouhodobém horizontu. S jeho pomocí lze například vyhodnotit v jakém rozsahu se různé možnosti investic projeví v hospodářských výsledcích podniku, cenách produktů apod.
V environmentální oblasti je SimTool zaměřen zejména na problematiku v oblasti ochrany ovzduší a klimatu (emise, poplatky, ekologické daně, emisní povolenky, palivo, energetický mix atd.). Nachází uplatnění i v oblasti státní správy a v procesu vyhodnocování dopadů legislativních záměrů.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů