Středa, 24. dubna 2024

Podpora pro environmentální vzdělávání

Podpora pro environmentální vzdělávání

Infrastruktura pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu se může budovat také díky podpoře z Operačního programu Životní prostředí. Za první tři roky fungování programu se podařilo postavit nebo zrekonstruovat 24 objektů, které slouží nejen dětem a mládeži.

Nejčastějšími příjemci dotace v prioritní ose 7 jsou příspěvkové a neziskové organizace, ale žadateli mohou být i obce nebo kraje a další subjekty. Celková výše dotace z OPŽP může dosáhnout až 90 procent způsobilých výdajů projektu.

Podpora je určena především na výstavbu nebo rekonstrukci objektů ekologických center a poraden, na zvyšování jejich kapacity pro pobytové a jiné aktivity. Důležitým požadavkem je, že objekt musí po realizaci projektu splňovat nízkoenergetický nebo vyšší standard pro energetickou náročnost budovy.

Dotace jsou poskytovány také na nákup technického vybavení nebo na tvorbu materiálů a pomůcek center a poraden.

O dotace je zájem

Pro environmentální infrastrukturu bylo na začátku programu alokováno přes 1,1 miliardy korun z Fondu soudržnosti. Do poloviny května bylo k čerpání schváleno téměř 422 milionů korun z Fondu soudržnosti a 43 milionů bylo schváleno jako spolufinancování ze státního rozpočtu.

Realizátorům projektů bylo dosud proplaceno přes 62 milionů korun.

Operační program Životní prostředí 2007-2013 * Řídící orgán: Ministerstvo životního prostředí, www.mzp.cz * Zprostředkující subjekt: Státní fond životního prostředí ČR, www.sfzp.cz * Přílohu připravil odbor komunikace SFŽP ČR * Uzávěrka 25. 5. 2010.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů