Úterý, 23. dubna 2024

Vyškovský zoopark buduje centrum environmentální výchovy

Vyškovský zoopark buduje centrum environmentální výchovy

Zajímavým projektem je výstavba střediska environmentální výchovy a informačního centra ve vyškovském zooparku. Vedle rekonstrukce stávajícího objektu stodoly zahrnuje projekt novostavbu repliky hanáckého statku a budovy, která oba objekty propojí.

Centrum návštěvníkům nabídne prostor nejen pro ekovýchovu a vzdělávání, ale i pro aktivní odpočinek a relaxaci. Pomůže utvářet kladný vztah dětí i dospělých k přírodě a životnímu prostředí.

Důležitý je také záměr zatraktivnit vyškovskou ZOO pro návštěvníky v době mimo hlavní sezonu. Nové středisko bude organicky propojeno se zooparkem.

Celkové náklady by neměly přesáhnout 53 milionů, dotace byla schválena ve výši 47 milionů korun.

"Nejvýraznějším objektem centra bude bezpochyby replika hanáckého statku rekonstruovaného podle původní typické moravské selské usedlosti, která v těchto místech stávala ještě před několika desetiletími," vysvětluje Ing. Dagmar Nepeřená, zástupkyně ředitele zooparku.

Podle jejích slov centrum bude v mnoha ohledech přímo navazovat na dosavadní činnost parku, jehož hlavní specialitou je chov domácích zvířat.

"Již nyní zde pořádáme přednášky, především na zoologická témata. Část stávající expozice domácích zvířat se přesune do prostor hanáckého statku jako ilustrativní ukázka. Kromě zvířat návštěvníci centra uvidí ukázky některých již pomalu zapomenutých technologií, jako je domácí výroba tvarohu," dodává Nepeřená.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů