Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přerov chce rozšířit městskou skládku, její kapacita se naplňuje

Přerov chce rozšířit městskou skládku, její kapacita se naplňuje

Město Přerov se chystá rozšířit skládku tuhých odpadů v části Žeravice, jejíž současná kapacita je už téměř vyčerpaná. Skládka, na které končí komunální odpad z Přerova a z jeho obecních částí, bude podle odhadů města plná v roce 2012 a do té doby by se měla otevřít další část. ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal. Radnice už začíná s její přípravou.
Na stávající skládku v Přerově - Žeravicích se odpadky vyvážejí od roku 1993. "Kapacita současné skládky se ale začíná zaplňovat. Lze předpokládat, že v roce 2012 bude plná. Z toho důvodu je nutné ji rozšířit," řekl mluvčí radnice. Město zatím vybralo firmu, která pro ně projekt připraví. Teprve poté, až bude hotový, se rozhodne, kdy přesně se s rozšířením skládky začne a kolik bude stát.
Nová část skládky v Žeravicích má podle Přidala navazovat na stávající odkladiště městských odpadků. Pozemky, na kterých bude ležet, jsou zatím vedeny jako zemědělská půda. "V roce 2013 musí být rozšíření hotové," dodal mluvčí radnice.
Na skládce tuhého komunálního odpadu v Žeravicích nyní končí i biologický odpad, který by bylo možné kompostovat. Areál městské skládky má proto výhledově doplnit ještě kompostárna. Zařízení s roční kapacitou 2000 tun odpadu chce město postavit na pozemku, který se skládkou sousedí, a nabídnout se jej chystá i některým obcím v okolí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů