Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tip na výlet - Přírodní památka Třesín

Tip na výlet - Přírodní památka Třesín

Kam a jak jedeme?

Jedeme (či jdeme) si prohlédnout přírodní památku Třesín. Tu najdeme nedalo Litovle. Můžeme jet autem po dálnici z Olomouce směr Hradec a odbočit výjezd Mladeč. Můžeme taky jako start výletu zvlolit Litovel, kam se pohodlně dostaneme vlakem, či autem nebo autobusem. V těchto dnech budeme v Litovelském Pomoraví, kterým půjdeme z Litovle, poněkud omezeni všudepřítomnou vodou z rozlité Moravy. Ale i voda se utiší a stezky budou zase přístupné. Můžeme jít i po silnici z Litovle směr Nové Zámky a odkud po modré značce do Mladče. Tady můžeme si prohlédnout jeskyně, ale našinec nechává jeskyně na škaredé dny a dnes vyrazíme odsud na Třešín.

Za čím jedeme?

Přírodní památka Třešín je vápencový vrch 345 m.n.m. a je posledním výběžkem Tábřežské vrchoviny a tvoří krajinnou dominantu severozápadní části CHKO Litovelské Pomoraví.Převážnou část Třešína pokrývají lesy, které si uchovaly původní podobu duohabrových hájů. Najdeme zde Třesínské jeskyně, jejich součástí jsou i veřejně přístupné Mladečské jeskyně. Další jeskyní, která je veřejnosti přístupna, ale ponechána ve své přírodní podobě je jeskyně Podkova. Najdete ji nad dědinou , pokud se vydáte za samoobsluhou podél potoka. Je zimovištěn netopýrů, proto je otevřena pouze přes léto. Po deštích, které byly letošní jaro (2010) to v ní hodně klouzalo. Budete potřebovat baterku. Pokud se vydáte po modré značce nahoru do kopce, dojdete k tzv. Čertovu mostu, který je součástí komplexu romantických staveb, které zde zanechal rod Lichenštejnů v 19. století. Chráněné území Třesín bylo vyhlášeno již v roce 1933.

Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Jídlo se dá vzít s sebou nebo jsou možnosti po cestě např. v Mladči. Kde kromě dvou restaurací je i samoobsluha (ve všední dny).

Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Současné "po dešťové" období je v Litovelském Pomoraví krásnou ukázkou, co umí řeka ve své přirozené podobě. Koncert žab je neopakovatelný.

Ostatní informace

Pokud nepůjdete do Mladečských jeskyní, tak se nikde další vstupy neplatí. Jeskyně Podkova byla otevřená a volně přístupná a bez kasičky.

Na výlet vlakem

V Litovli je železniční stanice a je možné na výlet vyjet vlakem z Olomouce.

Autor: areta mala

www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů