Čtvrtek, 28. března 2024

Výsledky VI. ročníku soutěže obcí "O křišťálovou popelnici"

Výsledky VI. ročníku soutěže obcí "O křišťálovou popelnici"

Vítězem za rok 2009 se stala obec Průhonice, druhé místo si odnesla obec Zruč-Senec. Třetí místo patří městu Řevnice.
Zástupci společnosti EKO-KOM, a.s. vyhlásili výsledky celostátní soutěže obcí "O křišťálovou popelnici" za rok 2009 na slavnostním večeru, který se každoročně koná v rámci konference Odpady a obce v Hradci Králové.
Vítězná obec získala šek na 150 tisíc korun a její jméno je vyryto na putovní Křišťálovou popelnici. Obec na druhém místě získala šek na 100 tisíc korun a obec na třetím místě si odnesla šek na 70 tisíc korun. Obě obce byly odměněny také menšími křišťálovými popelnicemi.
V soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků a míry aktivity v oblasti nakládání s komunálním odpadem, a to především v tříděném sběru využitelných složek odpadů. Do hodnotících kritérií spadá i komplexnost hospodaření se všemi komunálními odpady v obci a také informování občanů o způsobech nakládání s jednotlivými druhy odpadů a výsledcích odpadového hospodářství obce. Do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce, které jsou zapojeny do systému EKO-KOM. Hodnocení obcí se provádí především na základě údajů, poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví.
K vyhodnocení byly použity údaje za rok 2009, kdy bylo do systému EKO-KOM zapojeno 5861 obcí (cca 10,4 mil. obyvatel, což je 98% populace). V minulém ročníku soutěže si ocenění po vítězném Českém Brodu odnesl Jeseník, který skončil na druhém místě, a třetí místo obsadilo Nové Město na Moravě.
Výsledky soutěže "O křišťálovou popelnici" za rok 2009:

Pořadí Obec Kraj Počet obyvatel
1 Obec Průhonice Středočeský kraj 2524
2 Obec Zruč-Senec Plzeňský kraj 2856
3 Město Řevnice Středočeský kraj 3041

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů