Čtvrtek, 18. dubna 2024

HP Labs vytvořilo projekt datového centra běžícího s využitím odpadu z chovu krav

HP Labs vytvořilo projekt datového centra běžícího s využitím odpadu z chovu krav

Výzkumníci HP Labs se tentokrát zaměřili na využití živočišné výroby, respektive jejího odpadu, k vytvoření IT ekosystému. Projekt ukazuje, že spojením hnoje pocházejícího z chovu krav a tepelného výstupu datových center lze vytvořit ekonomicky a ekologicky udržitelný provoz. To prezentovali prostřednictvím výzkumné studie na Mezinárodní konferenci ASME o energetické udržitelnosti ve Phoenixu v Arizoně.



Dle studie by farma s 10000 dojnicemi mohla pokrýt energetické nároky jednoho megawattového centra, což je asi středně velké centrum a ještě mají zbýt prostředky k zajistění ostatních potřeb zemědělského podniku. Teplo generované datovým centrem lze totiž použít ke zvýšení účinnosti anaerobního štěpení živočišného odpadu. To vede k produkci metanu, který může zase posloužit k výrobě elektrické energie pro datové centrum, takže oba podniky zde fungují vzájemně prospěšným způsobem.



Pokud vás zajímají nějaká "zahnojená čísla", pak průměrná dojnice vyprodukuje asi 55 kg hnoje za den, což dělá cca 20 tun za rok. Denní množství hnoje od jedné krávy může vygenerovat 3 kWh energie a asi 70 procent vyprodukovaného metanu z anaerobního štěpení lze využít k napájení a chlazení datového centra.



Zdroj: TZ

HP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů