Úterý, 19. března 2024

O slaměném stavitelství s architektem Hudcem

O slaměném stavitelství s architektem Hudcem

Brněnský architekt Mojmír Hudec s kolegou Michalem Hendrychem budou ve středu přednášet a besedovat o přírodních materiálech v nízkoenergetické výstavbě se zaměřením na praktické zkušenosti a výhody i nevýhody používání slámy ve stavitelství.
Akci pořádá Ekologický institut Veronica a proběhne ve středu 16. 6. 2010 od 17 h v Domě ochránců přírody na ulici Panská 9.

"V současné době se dostává stále více do popředí spotřeba energií u staveb. V posledních létech prudce narůstá počet nízkoenergetických a pasivních domů. Tento trend je v zájmu celé společnosti a začal být v oprávněně podporován i státem. Tato nízkoenergetická výstavba vyžaduje použití velkého objemu izolací. Zde se nabízí možnost použití přírodních materiálů, které jsou energeticky nenáročné při zpracování. Jednoznačně nejvíce používaným materiálem v přírodním stavění je dřevo, sláma a hlína." vysvětluje architekt Mojmír Hudec a doplňuje: "Cenově nejvýhodnější je jednoznačně použití minimálně upravovaného materiálu - to je přímo slaměného balíku."

Hlavní téma besedy - slaměné balíky, se začaly vyrábět kvůli lepší skladovatelnosti a manipulaci asi před sto lety. V té době se z nich také začaly stavět první domy na jihu Spojených států a na Ukrajině, některé z nich stojí dodnes. Už před výrobou balíků však byly dobře známy izolační vlastnosti sena a slámy. Takřka v každém stavení se přes zimu na půdě skladovalo seno nebo sláma, leckteré domy měly doškové střechy. Znalci piva vědí, že ještě za první republiky se v pivovarech a velkých hospodách schraňoval led na chlazení piva pod slaměnou tepelnou izolací. Slaměný balík je vynikající a odolný materiál pro ekologicky a ekonomicky příznivé stavění.

Ekologický institut Veronica je vedle jihočeského občanského sdružení Calla a architekta Brotánka jedním z prvních propagátorů novodobého používání slaměných balíků v ČR. První jeho praktické zkušenosti s využitím balíků z obilné slámy jako stavebního a izolačního materiálu se datují do roku 2002. "Od té doby jsme si v našem centru modelových projektů v Hostětíně balíky vyzkoušeli na čtyřech stavbách. Můžeme říci, ze hostětínské stavby jsou aktuálně nejkoncentrovanější ukázkou slaměného stavitelství v ČR." říká Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica, který je i iniciátorem ojedinělé databáze slaměných realizací v ČR, kterou najdete na webových stránkách organizace http://www.veronica.cz/slama .

Kontakt:
Petr Ledvina (slaměné aktivity Ekologického institutu Veronica, ekoporadna) - 542 422 750
Romana Košťálová (organizátorka besedy) - 777 323 762

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů