Pátek, 29. března 2024

Ekologickou katastrofu v Mexickém zálivu možná vyřeší Kevin Costner

Ekologickou katastrofu v Mexickém zálivu možná vyřeší Kevin Costner

Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu, kde stále uniká ropa z poškozeného vrtu společnosti BP, bude mít možná nezvyklé rozuzlení. S překvapivě jednoduchým řešením přišel americký herec Kevin Costner, známý z filmů jako Vodní svět nebo Tanec s vlky. Spolu s bratrem - vědcem sestrojili centrifugu na oddělování vody a ropy. Nápad na revoluční zařízení se zrodil už v roce 1989 po nehodě tankeru Exxon Valdez.

Každá centrifuga zvládne za minutu vyčistit skoro tisíc litrů vody. Oddělí z ní 99 procent ropy. Při optimálním výkonu každý stroj zvládne přímo na moři denně vyčistit až 2 tisíce barelů ropy.

To by znamenalo obrovskou úsporu času i materiálu. Při současné operaci totiž musí lodě každou chvíli vyprazdňovat nádrže na pobřeží, protože 90 procent nákladu tvoří voda a ropa jen 10 procent.

Společnost BP si po důkladných testech už objednala 32 těchto nových zařízení. Pokud se ukáže, že centrifugy jsou skutečně efektivní, mohly by se stát povinnou výbavou všech společností těžících ropu na moři.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů