Pátek, 29. března 2024

Kaden vyvinul vodoměry s dálkovým odečtem

Novinkou na trhu jsou elektronické vodoměry s rádiovým odečtem. Spotřebu vody lze zjistit během pár vteřin bez přístupu k měřícím místům.

Kaden vyvinul vodoměry s dálkovým odečtem

Česká společnost Kaden z Osečnice v Orlických horách přichází na trh s novinkou, kterou vyvinula ve spolupráci s trutnovskou firmou Redas. Elektronické vodoměry s rádiovým odečtem nabízí uživatelsky jednoduchý systém, který je přesný a přitom neobtěžuje. Odečet spotřeby vody lze podle výrobce provést během pěti sekund bez nutnosti přístupu do domu a k jednotlivým měřícím místům.

Konec sporů o spotřebu vody

Čeští inovátoři tak učinili přítrž ovlivňování spotřeby vody magnetem a zpětným odtočením vodoměru, jakož i sousedským sporům o spotřebu v domě, vstupu cizích osob do bytu či falešným odečítatelům vodoměrů. "Reagujeme tak na novou evropskou i naši legislativu pro měřidla. Na základě vládního nařízení platí nové předpisy pro certifikaci vodoměrů. Jejich zkoušky jsou přísnější a na trh se uvádí systémem prokázání evropské shody (CE). Navíc se chystají změny i v odečtech, podle připravovaných pravidel EU se zřejmě budou odečty energií provádět častěji (například každý měsíc). Proto přicházíme s výrobkem, který s předstihem splňuje všechna nová kritéria," uvádí Jan Veselý, jednatel a obchodní ředitel společnosti.

Princip nového vodoměru, který se vizuálně nijak zvlášť neliší od běžných přístrojů, které jsou v každé domácnosti, je jednoduchý. Elektronický systém je vybaven radiovým vysílačem a na požádání vodoměr vyšle data do notebooku nebo PDA. Elektronický vodoměr registruje velké množství dat a nelze jej podvést, ať instalací magnetů na ovlivnění měření vody, nebo zpětným odtočením. Všechny takové pokusy se při odečtu mají zobrazit. Odečet vodoměru lze provést kdykoliv v reálném čase například při změně vlastníka bytu. Zamezí se tak "krádežím vody" i nepříjemným tahanicím o skutečnou spotřebu.

"V Evropě, například v sousedním Německu, se už obdobné systémy používají, ale na jiném principu. Vodoměry tam vysílají signál v určitém časovém intervalu impulsy, které se zaznamenávají. My přicházíme se systémem, který vysílá radiový signál pouze v okamžiku jeho oslovení, tím nezatěžuje životní prostředí dalším radiovým smogem," upřesňuje Jan Veselý.

Bez lidského faktoru, bez chyb

Elektronické vodoměry Kaden, jejichž sériovou výrobu společnost v těchto dnech spouští, odstraňují problémy s odečty nedostupných vodoměrů. Údaje o spotřebě vody ukládají zpětně za posledních 18 měsíců, indikují sebemenší chybové stavy nebo vnější ovlivnění a přitom nevyžadují žádné další instalace pomocných zařízení v domě. Údaje mají zapisovat bez chyb, které se vyskytují při ručním odečítání, a zaznamenané údaje lze hned zpracovat v účtovacích systémech. "Systém šetří čas i mzdové prostředky a věříme, že naše řešení přinese větší komfort pro bytová družstva, pro sdružení vlastníků bytů nebo jejich správcovské firmy a odstraní i některá nepříjemná nedorozumění ústící do sousedských sporů, ke kterým při rozúčtování vody často dochází," doplňuje Jan Veselý.

O nové elektronické vodoměry je už zájem i v zahraničí. Firma loni investovala do nové technologie tak, aby každý vyrobený vodoměr prošel zatěžkávacími zkouškami a splňoval veškeré legislativní předpisy pro měřidla (MID). "Naše elektronické vodoměry mají veškeré evropské certifikáty a jsou dalším krokem k zavedení komplexního systému AMM (Automatic Meter Management)", dodává Jan Veselý.

AUTOR: Petr Bayer

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů