Čtvrtek, 28. března 2024

Ústřice mizejí, trpí chovatelé i restauratéři

Rozsáhlá ropná katastrofa zdecimovala chovy ústřic v Mexickém zálivu, v Evropě ničí ústřice epidemie.

Ústřice mizejí, trpí chovatelé i restauratéři

Návštěvníci amerických restaurací marně hledají na jídelníčku ústřice. Podobně jsou na tom Francouzi. Rozsáhlá ekologická havárie zpustošila chov ústřic v Mexickém zálivu. Na druhé straně Atlantiku zase decimuje už třetím rokem chovy nebezpečný virus.

Ústřice se tak stávají skutečnou vzácností. V obou případech je viníkem člověk. U ropné havárie je to zřejmé. Ve Francii se mluví o zvyšující se teplotě moří a masovém chovu, které šíření viru umožňují.

Ropná pohroma

Jde o hodně peněz. Za ústřice z Mexického zálivu dostávají chovatelé asi 60,2 milionu dolarů ročně. Ztráty v produkci bude těžké nahradit.

Mořské plody na jídelníčku Američanů jsou z 83 procent importovány. Právě ústřice jsou však v tomto směru výjimkou. Z Mexického zálivu pocházejí dvě třetiny všech ústřic spořádaných Američany.

Ústřice jsou velmi citlivé na změny ekosystému a obtížně se zbavují škodlivin. Jejich chov je navíc pracný, trvá celé tři roky, než dorostou a mohou se prodávat. Nyní byla řada oblastí jejich výskytu uzavřena. Ohroženy jsou i larvy, vymřít mohou celé kolonie těchto měkkýšů.

Turisté se teď vyhýbají nejen postižené oblasti, ale i restauracím s mořskými plody. Britský týdeník The Economist upozorňuje, že mnozí restauratéři z toho viní média. "Novináře nezajímá nic jiného než cucky dehtu na pláži," zlobí se John Ray Nelson, majitel menší restaurace v Alabamě.

Američtí rybáři a chovatelé doufají, že britská těžební firma BP, která je za katastrofu odpovědná, splní svůj slib a škody jim zaplatí.

Zatím ale není jasné, jak se bude případná náhrada vypočítávat a co všechno do ní bude zahrnuto. Peníze navíc nikomu z chovatelů nevrátí zahubené ústřice. "Můžete mi dát všechny peníze, ale nevrátíte mi nikdy můj způsob života," posteskl si texaský chovatel Albone Rogers.

V troskách se nyní kvůli nákaze ocitl i chov ústřic na jihu Francie.

Nešťastní Francouzi

Některé farmy přišly podle stanice BBC o 80 až 100 procent ústřic. Vzhledem k tříletému chovnému cyklu se zatím krize plně neprojevila. Všechna produkce z let předcházejících roku 2008 už byla rozprodána. S plnou silou tedy těžkosti udeří na prodejce i restauratéry až nyní.

"Viru vyhovuje teplota od 17 stupňů Celsia výše," vysvětluje bretaňský chovatel Bruno Lemoine. Odhaduje, že ztratí okolo 70 procent chovu.

Podle odhadů skončí kvůli viru až dvě pětiny francouzských chovatelů ústřic. Vláda už jim slíbila záchranný balíček ve výši 150 milionů eur.


Chov ústřic v USA

MEZITITULEK: 2/3 spotřeby
Produkce ústřic v Mexickém zálivu pokrývá spotřebu Američanů ze dvou třetin.


60,2 mil. USD
Ročně se z Texasu, Louisiany, Mississippi, Alabamy a Floridy - prodají ústřice za 60,2 milionu dolarů. Jejich celková váha činí zhruba 9,3 milionu kilogramů.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů