Sobota, 20. dubna 2024

Putovní výstava úspěšných příkladů ekoporadenství začíná v Praze

Putovní výstava úspěšných příkladů ekoporadenství začíná v Praze

PRAHA - Úspěšné případy, kdy ekologické poradny pomohly s ochranou životního prostředí, prezentuje dnes zahájená výstava Sítě ekologických poraden. Odborná i laická veřejnost se tak bude moci seznámit s projekty, které byly letos na jaře oceněny v soutěži o Nejlepší ekoporadenský počin. Na výstavě se představí například vítězný Ekologický právní servis a jeho činnost zaměřená na omezení znečištění vzduchu z ostravských hutí Arcelor Mittal stejně jako 10 dalších projektů, mimo jiné i Arniky či Ekologického institutu Veronica. Putovní výstava postupně navštíví několik měst, mimo jiné České Budějovice, Brno, Zlín, Vlašim či Ostravu.

"Díky výstavě můžeme zprostředkovat i ostatním organizacím zkušenosti a metodické postupy v úspěšných projektech. Veřejnost tak má navíc možnost seznámit se s tím, jak ekoporadenství funguje, jak konkrétně může pomoci ochraně životního prostředí a kde již pomohlo," přibližuje smysl výstavy Ing. Kamila Kameníková ze Sítě ekologických poraden. Mezi projekty, které výstava představuje, se umístily i aktivity Arniky, týkající se skládky v Pozďátkách a provozu jihlavského Kronospanu, projekt Ekologického Institutu Veronica zabývající se sběrem hliníku v Brně, dále aktivity ZO ČSOP Vlašim, Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty, sdružení Calla, organizace Rosa - Společnost pro ekologické informace, Ekocentra Brno, Hnutí DUHA Olomouc a Ekoinfocentra Jihlava (1).

Ekologické poradny v České republice zodpoví ročně tisíce dotazů. S nárůstem počtu řešených případů je zapotřebí také profesionalizovat činnost ekoporaden, a to i proto, že poradenství mnohdy přesahuje jednorázové zodpovězení dotazu a znamená dlouhodobou činnost, vedení projektů či zprostředkování specifických služeb. Součástí ekoporadenství se často stává i komunikace se státními organizacemi, samosprávou či vědeckými institucemi. "V soutěži byly vybrány nejlepší příklady, jak může ekoporadenství pomáhat. Díky tomu můžeme definovat osvědčené metody i problémy, s nimiž se ekoporadci ve své činnosti setkávají," říká Mgr. Hana Chalupská z výkonného výboru Sítě ekologických poraden.

Ekoporadenství se v České republice začalo rozvíjet v letech 1990-91, kdy první zájemci využili nabídky studijních pobytů ve Francii a Rakousku, kde měly tyto aktivity již desetiletou tradici. Od roku 1995 spolupracovaly ekologické poradny na společném projektu, zaměřeném na vzájemnou komunikaci a společné vzdělávání, v září 1997 pak byla založena Síť ekologických poraden České republiky (STEP). První dokument, který se ekoporadenství věnuje systematicky na vládní úrovni, vznikl v roce 2008 - je jím Rozvojový program environmentálního poradenství v České republice pro období 2008-13.

Výhodou ekoporadenství je přímá komunikace s klientem a nabídka objektivních expertních rad, které pomohou při řešení klientova dotazu či situace. Pro současné ekoporadenství je také charakteristická provázanost
s regionem, profesionalita, týmová práce, nezávislost, zaměření na preventivní ochranu životního prostředí
a udržitelný rozvoj a důraz na pilotní řešení.

Projekt nazvaný Poradenství - metody, příklady, certifikace umožní ekoporadnám nejen výměnu zkušeností, ale i větší efektivitu a úspěšnost řešených kauz. Jako jeho součást bude vydána v červenci také publikace Příklady environmentálního poradenství. Výstava Ekoporadenství v praktických příkladech bude přístupna na Ministerstvu životního prostředí do 8. července. Poté postupně navštíví 5 dalších regionů Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj a Severomoravský kraj.

Poznámky:

(1) O soutěži a jednotlivých projektech více na následující stránce:
www.arnika.org


Síť ekologických poraden (STEP) je nejstarší institucí zastřešující ekologické poradny u nás. Jejími členy je 23 organizací, které v rámci své činnosti zodpoví ročně stovky až tisíce dotazů z nejrůznějších oborů.

Sdružení Arnika je členem Sítě ekologických poraden STEP a podílí se na projektu "Poradenství - metody, příklady, certifikace", jehož součástí je i zahajovaná výstava. Projekt je realizován za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů