Čtvrtek, 28. března 2024

Soud zrušil Obamovo embargo na těžbu

Soudce v New Orleansu opět povolil vrty ve velkých hloubkách. Vláda USA se odvolá. Soudce čelí podezření z konfliktu zájmů

Soud zrušil Obamovo embargo na těžbu

O osudu mnohomiliardových investic do těžby ropy ve velkých hloubkách rozhodne právní bitva. Soudce federálního soudu v New Orleansu totiž dal ve sporu o zákonnost moratoria na těžbu z hloubek přesahujících 150 metrů za pravdu naftařům. Proti rozsudku se chce Obamova administrativa co nejdřív odvolat.

Původně mělo embargo platit šest měsíců. Během nich se mělo jasně prokázat, co způsobilo havárii, která vedla ke zkáze plošiny Deepwater Horizon, a jaká další rizika je nutno odstranit. Soudce Martin Feldman, který řešil stížnost menších olejářských firem vesměs sídlících v Louisianě, však usoudil, že vláda podcenila ekonomické důsledky moratoria, přičemž jednala svévolně a nevypočitatelně.

Vrt jako vlak nebo letadlo

"Neplatné rozhodnutí ukončit vrty v hloubkách větších než 500 stop jednoduše nemůže obstát ve světle nezměrných dopadů na žalobce, místní hospodářství, oblast Mexického zálivu a vzhledem k současné kritické dostupnosti energie z domácích zdrojů," uvedl v rozhodnutí soudce Feldman. Při vyhlášení moratoria podle něj nebyl brán zřetel ani na výsledky, kterých v oblasti bezpečnosti firmy působící v Mexickém zálivu dosáhly.

"Jsou všechna letadla nebezpečná, protože jedno takové bylo? Jsou všechny tankery jako Exxon Valdez? Všechny vlaky? Všechny doly?" ptal se v odůvodnění rozsudku soudce, který vynucování moratoria s okamžitou platností zakázal.

Americká vláda dala ihned najevo, že se proti rozsudku odvolá. "Další vrtání v těchto hloubkách, aniž bychom věděli, co způsobilo explozi 20. dubna, která následně zapříčinila ohromný únik ropy, nedává smysl," uvedl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Dělníky na plošinách by to navíc vystavovalo riziku, které podle prezidenta Obamy nelze podstoupit, dodal Gibbs.

Bezprostředně po rozhodnutí soudu vzrostla hodnota akcií firem těžících ropu z velkých hloubek. Velké společnosti jako Chevron či Shell vyjádřily s rozhodnutím spokojenost, ale daly najevo, že v nejbližší době práce na vrtech neobnoví. Jen mzdové náklady spojené s moratoriem přijdou odvětví měsíčně na 330 milionů dolarů (sedm miliard Kč).

Talár a konflikt zájmů

Určitý osobní zisk mohl mít z verdiktu i sám soudce Feldman. Včera se totiž ukázalo, že před časem vlastnil akcie ropných firem. Z veřejně dostupného přehledu příjmů za kalendářní rok 2008 je zřejmé, že soudce například inkasoval dividendy od společnosti Transocean, která vlastnila a provozovala plošinu Deepwater Horizon, na níž v dubnu zahynulo jedenáct dělníků. V roce 2008 Feldman také prodal akcie firmy Halliburton, která na vrtu prováděla technické práce, například betonování.

Zda soudce Feldman vlastní akcie ropných firem i v současnosti, není jasné, výkaz příjmů za minulý rok 2009 dosud nebyl zveřejněn. Pokud by je ale vlastnil, šlo by podle odborníků o jasný případ konfliktu zájmů.

Robert Dudley - Vrchní "uklízeč"

Rodilý Newyorčan Robert Dudley (54) včera převzal ty části společnosti BP, jejichž úkolem je likvidace ropné skvrny v Mexickém zálivu. Dudley po kritizovaném šéfovi BP Tonym Haywardovi převzal také zodpovědnost za vztahy s vládou a za vyhodnocování škod na životním prostředí. Nastupuje do funkce v den, kdy se lodím BP povedlo zachytit či spálit 27 100 barelů ropy (přes čtyři miliony litrů).

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů