Čtvrtek, 28. března 2024

Stát vytáhne z ČEZ téměř 20 miliard korun

Stát vytáhne z ČEZ téměř 20 miliard korun

Do státní pokladny letos přiteče ze zisku elektrárenské společnosti ČEZ 19,8 miliardy korun. Valná hromada totiž podle informací HN nakonec příští úterý schválí výplatu dividendy ve výši 53 korun na akcii.

Celkem tak ČEZ vyplatí svým akcionářům 28,5 miliardy korun. V rozhovoru pro HN to včera potvrdil ministr financí Eduard Janota, jehož úřad spravuje zhruba sedmdesátiprocentní státní podíl v této firmě a na valné hromadě tak bude mít rozhodující slovo.

Kvůli volbám se letos termín valné hromady ČEZ posunul, aby o výši dividendy mohli rozhodnout jejich vítězové. A podle informací HN také Janota návrh konzultoval se zástupci vznikající koalice.

Peníze, které stát získá, půjdou na tzv. privatizační účet, z nějž se financuje odstraňování ekologických škod, dopravní stavby a měla by se na něm tvořit rezerva pro penzijní reformu. Janota v této souvislosti upozorňuje, že právě dividenda z ČEZ je v podstatě jediným příjmem tohoto účtu. Navíc se podle něho bude v příštích letech spíše snižovat, neboť ČEZ bude čelit sílící konkurenci na energetickém trhu a potřebuje kumulovat peníze na plánované rozšíření jaderné elektrárny v Temelíně.

Právě dnes také mají zájemci o výplatu dividendy poslední příležitost k nákupu akcií ČEZ. Převod akcií totiž obvykle trvá tři pracovní dny a v pondělí 28. června přeruší SCP kvůli převodu evidencí dat do centrálního depozitáře vypořádání obchodů s cennými papíry.

AUTOR: Jaroslav Plesl

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů