Čtvrtek, 28. března 2024

Šumava a Bavorský les se přetahují o turisty. Těch ubývá

Bayerisch Tourismus, obdoba české agentury CzechTourism, uspořádala o minulém víkendu pochod "24 hodin Bavorska", největší letošní akci na propagaci cestovního ruchu v Bavorském lese, zčásti na území české Šumavy.

Šumava a Bavorský les se přetahují o turisty. Těch ubývá

Je sobota osm hodin ráno a z městečka Bayerisch Eisenstein na hranici s českou Železnou Rudou na Šumavě vyráží pochod přesně 444 účastníků - Němci, Češi, Holanďané, Rakušané s batohy na zádech, nepostradatelné turistické hůlky v ruce, v kapsách čelové svítilny. V čele průvodu jde řízná bavorská dechovka, která naštěstí zastaví na kraji nejbližšího lesa. Na trase čtyř etap o celkové délce 81 kilometrů jsou k dispozici bavorské klobásy, pivo Dampfbier z nedalekého Zwieselu, uvidíte tu divadelní ochotníky, desítky lidí v krojích a středověkém oblečení, přednášky strážců národního parku, tlející stromy.

Bayerisch Tourismus, obdoba české agentury CzechTourism, uspořádala o minulém víkendu pochod "24 hodin Bavorska", největší letošní akci na propagaci cestovního ruchu v Bavorském lese, zčásti na území české Šumavy. Vyvrcholením pochodu je noční výstup na nejvyšší šumavskou horu Gross Arber - Velký Javor. Zdejší lanovka vozí celý den až do půlnoci lidi zadarmo a obrovská restaurace na vrcholu má až do půlnoci narváno.

Jeden pochod nestačí

Organizátoři akce i majitel zdejšího panství kníže Hohenzollern mohli být o víkendu s tržbami spokojeni. Podobně jako restaurace a penziony na trase pochodu. Má to ale háček - jedna akce cestovní ruch na Šumavě nezachrání. Ekonomická krize, škrty v rodinných rozpočtech a nabídka laciných pobytů v Alpách vyhnaly ze šumavského příhraničního regionu tisíce návštěvníků. Hotely a penziony v české i bavorské části Šumavy krachují, chybějí peníze na opravu komunikací, lanovek, penzionů, budování cyklostezek, propagaci regionu.

Celé území se už léta postupně vylidňuje - například v Bayerisch Eisensteinu žily po válce přes tři tisíce lidí, před pěti lety 1300 a dnes jen 900. To je na hranici limitu pro samostatnost městečka a hrozí, že Bayerisch Eisenstein přijde o starostu. "Mladí odcházejí do větších měst, tady pro ně není perspektiva. A turisté přijíždějí ještě tak v zimě, ale v létě se to tu vylidňuje," posteskne si 48letý zdejší rodák Stefan Seidl. Proč tomu tak je? Krčí rameny.

V městečku ještě nedávno fungovala dvě řeznictví. Teď tu není ani jedno a zajíždí sem jen pojízdná prodejna. Poslední rok a půl je pro českou i bavorskou část Šumavy nejhorší i z pohledu klesajícího počtu návštěvníků. "Lidé z Bavorska zůstávají teď v době krize častěji doma a zahraniční návštěvníci také. Krize, to je rána pro celý bavorský cestovní ruch. Akce, jako je pochod 24 hodin Bavorska, ale mohou hodně pomoci," říká Sybille Wiedenmannová, šéfka agentury Bayern Tourismus, která je součástí zemského ministerstva hospodářství a která ročně hospodaří s 10 miliony eur. Pro srovnání s Českem - Bavorsko má přes 12 milionů obyvatel.

Statistika Bayern Tourismus sice ukazuje za posledních deset let určitý nárůst počtu návštěvníků - dovolenkářů (Urlaubsgäste) v celém Bavorsku ze 16,4 milionu před deseti lety na loňských 17,4 milionu, výrazně ale klesl rozhodující ukazatel - počet přenocování. Dvě třetiny hostů se teď zdrží maximálně pět dnů. To platí pro celé Bavorsko, kde se města jako Mnichov, Norimberk nebo Řezno dělí o návštěvníky v poměru půl na půl s přírodními parky, především Národním parkem Bavorský les.

Je libo dům v Bavorsku?

Už několik let přibývá hotelů, penzionů a rodinných domků, které se jejich majitelé snaží prodat. Krize v této příhraniční části Bavorska srazila ceny nemovitostí natolik, že jsou výhodné i pro řadu českých kupců. Stačí třeba 1,8 milionu korun (69 tisíc eur). Za takovou cenu je například k mání k trvalému bydlení rodinný domek s podkrovím a dvěma ložnicemi ve Zwieselu, 10 kilometrů od vyhlášeného lyžařského areálu na Velkém Javoru.

Českého majitele má už několik hotelů přímo v Bayerisch Eisensteinu. Čerstvou zeleninu a některé potraviny nakupují na místě, další služby či vybavení pořizují lacino hned v sousedství v domovském Česku. A zaplaťpánbůh za to, říká Sybille Wiedenmannová. "Je to dobře, že u nás Češi kupují penziony a hotely. Je tu hodně už starých lidí, majitelů, a čeští podnikatelé sem přinášejí dynamiku," dodává.

S investicemi do cestovního ruchu, obnovy cest, bazénů či cyklostezek už to ale tak snadné není. Starostové jsou totiž každý z jiného těsta, byť jsou oba členy konzervativních politických stran. Městečka, jež odděluje jen státní hranice, která vede společnou nádražní budovou, se snaží v lecčems spolupracovat. Jenže čím dál víc to skřípe. Třeba v otázce zvažované stavby obchvatu kolem obou Železných Rud.

"Obchvat neznamená úlevu od dopravy. Každý obchvat dopravu spíše přitahuje. Je důležité, aby česká strana pochopila, že ochrana přírody by měla být společným zájmem," říká starosta Bayerisch Eisensteinu Thomas Müller, člen CSU, šéf celoněmeckého Spolku na ochranu přírody a bývalý pojišťovací makléř.

Dvě města, dva přístupy

Müller má pověst člověka, který je i přes členství v CSU "zelenější než leckteří členové strany Zelených". Považuje za důležité investovat evropské dotace s dvacetiprocentní spoluúčastí radnice nejen do obnovy centra města nebo stavby multikulturního centra "Aberlandhalle", ale také do rekonstrukce části nádražní budovy, jejíž součástí by mělo být vybudování muzea a výzkumného centra života netopýrů.

Jeho protějšek Michal Šnebergr, starosta české Železné Rudy, člen ODS a majitel široko daleko známého řeznictví, tohle nechápe. "Thomasova teorie 'zpřírodnění', to je spíš taková ideologie. Obchvat by zajistil, že tranzitní doprava z Česka od Klatov na německý Regen nepovede centrem obou našich měst, ale mimo ně. To je podstatné," tvrdí Šnebergr. S pomocí evropských dotací je podle něj důležitější třeba rekonstruovat sedačkovou lanovku na vrchol Pancíře, opravit silnice nebo vybudovat nové cyklostezky.

1. milion lidí

navštíví zhruba ročně českou část Šumavy. Sousední Bavorský les až pětkrát více. 65

65 tisíc českých turistů

přijelo loni do národního parku Bavorský les. Meziročně jich bylo o procento méně.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů