Čtvrtek, 28. března 2024

Prolomení limitů je pro vznikající vládu tabu

Příští vláda zohlední zachování limitů v surovinové politice. Ekonomičtí experti tlačili na to, aby formulace o limitech byla měkčí.

Prolomení limitů je pro vznikající vládu tabu

Případná příští koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných neprolomí těžební limity uhlí a zohlední je v nové energetické koncepci. Po včerejším večerním jednání to definitivně potvrdili lídři tří stran, které se chtějí domluvit na společném vládnutí.

Uzavřeli tak první ze sedmi programových kapitol věnovanou ekologii a zemědělství. Ta sice byla považována za nejjednodušší, ale právě v otázce limitů nebyla situace zcela vyjasněná.

"Připravíme státní energetickou koncepci a novou surovinovou politiku, s tím, že koalice zachová územní limity těžby hnědého uhlí a zohlední to také v nové energetické a surovinové koncepci," řekl po jednání předseda ODS Petr Nečas.

Lídr Věcí veřejných Radek John doplnil, že vláda zajistí, aby nebylo možné v zájmu těžby vyvlastňovat soukromý majetek.

Podle zdrojů HN přitom ODS prosazovala, aby se do vládního programu dala měkčí formulace než absolutní nemožnost prolomení limitů, kterou chtěly Věci Veřejné.

Pracovní skupina ekonomika a podnikání podle jejího člena a severočeského poslance ODS Petra Gandaloviče souhlasila s tím, aby formulace zněla, že je případné prolomení těžebních limitů možné, ale jen při souhlasu dotčených vlastníků, obcí a kraje. To je ostatně v souladu s tím, co strana hlásala ve svém volebním programu.

Názor komise pro životní prostředí ale převážil. Její zástupci za TOP 09 podobně jako Věci veřejné byli od začátku připraveni neustoupit ve věci limitů ani "o píď". "Na předchozích schůzkách jsme se domluvili, že v koaliční dohodě bude jasně deklarováno neprolomení limitů," uvedl vyjednávač za Věci veřejné Martin Šťovíček.

Jeho strana chtěla do koaliční smlouvy kromě zákazu prolomení limitů dostat i odkaz na novelu horního zákona, která by umožnila převod zásob uhlí za limity do takzvaných nebilančních zásob. To by poté případně umožnilo i jejich odpis.

Společnost Czech Coal, která má nejvíce hnědého uhlí za limity těžby, by tak přišla o možnost těžit, ale hlavně o možnost zvýšit svou hodnotu v případě prodeje.

Podle odhadů analytiků by se totiž hodnota společnosti pro případného kupce zvýšila po prolomení limitů platných od roku 1991 přibližně na dvojnásobek.

"Partneři ale explicitně říkají, že opravdu nechtějí prorazit limity, takže v koaliční smlouvě tyto věci být nemusí," řekl k tomu po včerejším jednání Radek John.

Na možnost prolomení limitů kromě hnědouhelné lobby dlouhodobě tlačí i důlní odbory. Lídry vznikající koalice oslovily dopisem, ve kterém pohrozily, že v případě zachování územních limitů postihne region třicetiprocentní nezaměstnanost. Hrozí dokonce tím, že přistoupí k nátlakovým opatřením.

"Bezpečněji" se nyní naopak cítí lidé z Horního Jiřetína. "Kdyby bylo v programovém prohlášení, ať se těží, když se všichni dohodnou, bylo by to nepříjemné," řekl HN místostarosta města Vladimír Buřt. "Nejde totiž jenom o naše domy, ale i o celé území kolem," dodal Buřt.


Těžba a limity

Územní limity těžby
Limity těžby narýsovala vláda v roce 1991. Postupně docházelo k odpisu zásob uhlí za těmito limity - zjednodušeně řečeno, uhlí přestalo existovat. Odpisy zásob za limity probíhaly během devadesátých let, kdy patřily důlní společnosti státu.

290 milionů tun uhlí
vytěžitelných z povrchového lomu ČSA se nachází za územními limity. Před nimi je jen 40 milionů tun. V případě, že by došlo k prolomení limitů, je hlavně v lomu ČSA uhlí na dalších přibližně osmapadesát let. Bez prolomení těžba postupně ustane v roce 2021.

2 obce
jsou nejvíce ohroženy těžbou. V případě prolomení limitů by zanikly město Horní Jiřetín a obec Černice.

AUTOR: Ondřej Malý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů