Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zelená úsporám má k rozdělení 20 miliard korun

Zástupci Ministerstva životního prostředí České republiky uzavřeli na konci května smlouvu se Světovou bankou o koupi dvou milionů jednotek AAU.

Zelená úsporám má k rozdělení 20 miliard korun

Tím program Zelená úsporám získává další dotační prostředky pro opatření na úspory energie a zavedení obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech.

"Na základě smluv o prodeji jednotek AAU, které jsme uzavřeli v období od března 2009 do května 2010 s několika různými stranami, chceme prostřednictvím programu Zelená úsporám nabídnout téměř 20 miliard korun na opatření ke zvýšení energetické účinnosti budov," uvedla ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Viceprezidentka Světové banky pro udržitelný rozvoj Katherine Sierrová využití peněz tímto způsobem přivítala. "Je to poprvé, kdy Světová banka financuje podobný program z prostředků uhlíkových fondů naší banky."

Po uzavření smlouvy s uhlíkovými fondy Světové banky činí celkový počet AAU prodaných Českem prostřednictvím Green Investment Scheme (z něj vychází program Zelená úsporám) 75 milionů AAU a na prodej jich ještě zbývá přibližně 25 milionů. "Dnešní podpis této významné smlouvy uzavírá více než rok trvající jednání, která vedl tým odborníků Ministerstva životního prostředí," uvedl k prodeji Pavel Zámyslický, ředitel odboru změny klimatu ministerstva.

Uhlíkové kredity byly zakoupeny v zastoupení dvou uhlíkových fondů Světové banky, Španělského uhlíkového fondu (tranše 2) a Uhlíkového fondu pro Evropu. Tento obchod pomůže účastníkům uhlíkových fondů kupujícího splnit jejich závazky ke snížení emisí skleníkových plynů, které přijali v souladu s Kjótským protokolem, a na druhé straně pomůže České republice financovat její projekty na zvýšení úspor a energetické účinnosti budov.

Co jsou jednotky AAU

Jednotka AAU (jednotka přiděleného množství, Assigned Amount Unit) je definovaná v rámci Kjótského protokolu. Představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu emisí skleníkových plynů v období 2008 - 2012. Přebytek svých jednotek může země, která snížila emise víc, než se v Kjótském protokolu zavázala, prodat ostatním zemím.

ČR disponuje podle kjótského závazku právem vypustit do ovzduší celkem cca 900 milionů tun CO v období 2008 - 2012. Toto právo je vyjádřeno v jednotkách přiděleného množství AAU. Reálné množství vypuštěných emisí bude podle současných analýz o cca 17 % nižší. Tento rozdíl můžeme prodat v podobě jednotek AAU zemím, kterým se Kjótský protokol plnit nedaří.

Rozdíl mezi jednotkami AAU a emisními povolenkami (EUA)

Často dochází k záměně povolenek EUA s jednotkami AAU. S emisními povolenkami EUA se obchoduje pouze v rámci evropského systému emisního obchodování (EU ETS) a obchodují s nimi jednotliví znečišťovatelé, tedy podniky. Od roku 2013 přestanou být firmám přidělovány zdarma a budou si je muset nakupovat rovnou v aukcích. Jednotky AAU jsou součástí celosvětových mechanismů Kjótského protokolu, v jehož rámci ČR musela celkově snížit produkci skleníkových emisí o 8 % vůči roku 1990.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů