Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodafone a AOPK ČR vysadí půl milionu stromů v chráněných krajinných oblastech

Vodafone a AOPK ČR vysadí půl milionu stromů v chráněných krajinných oblastech

Vodafone ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) vysadí jeden nový strom za každého zákazníka, který si aktivuje vyúčtování v elektronické podobě. Stromy budou vysázeny tam, kde to příroda nejvíce ocení - zejména v chráněných krajinných oblastech (CHKO) po celé České republice. Do poloviny příštího roku jsou partneři připraveni vysázet 500 000 stromů, zejména buků, dubů a jedlí. Tato iniciativa Vodafonu umožní AOPK ČR pokračovat v úsilí při zvýšení rozmanitosti porostů i v období redukce veřejných prostředků.

Od března začal Vodafone nabízet většině zákazníků s tarifem pouze elektronickou fakturu. Zákazníci, kteří potřebují nebo chtějí vyúčtování i v papírové podobě, si o zaslání faktury mohou bezplatně požádat. Za každého zákazníka, který se rozhodne šetřit přírodu a vystačí s fakturou elektronickou, vysadí Vodafone strom.

Výsadbu stromů zajistí AOPK ČR v sedmnácti CHKO a ve dvou krajích, kde bude sázet v lokalitách mimo CHKO. Novou výsadbou budou pokryty všechny kraje České republiky. Lokality pečlivě vybrané pro vysazování stromů byly v minulosti člověkem pozměněny tak, že dnes pozbývají dřívější pestrosti. Proto je třeba podpořit jejich přeměnu ve zdravější a pestřejší les. Sázeny budou proto takové druhy dřevin, které jsou v jednotlivých oblastech původní.

"Snažíme se chovat ohleduplně k přírodě, proto zákazníkům od března nabízíme primárně elektronické faktury. Společně tak ušetříme až 6 tun papíru měsíčně," říká Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti Vodafone.

"Díky společnému financování Vodafonu a AOPK ČR nebudou letos tak výrazně omezeny některé projekty zaměřené na zlepšení diverzity a ekologické stability našich lesů," dodává František Pelc, ředitel AOPK ČR.

Další informace poskytnou:

Miroslav Čepický, tiskový mluvčí Vodafone - miroslav.cepicky@vodafone.com, 775 011 288

Jitka Kozubková, odd. práce s veřejností - jitka.kozubkova@nature.cz, tel: 724 223 295

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů