Pátek, 29. března 2024

Národní přírodní památkou Řečkov vede nová naučná stezka

Národní přírodní památkou Řečkov vede nová naučná stezka

Národní přírodní památkou Řečkov ležící na hranicích Bakova nad Jizerou a Nové Vsi na Mladoboleslavsku vede nová prožitková a naučná stezka. Dostala název Klokočským lesem za hrou, vodou a ptačím zpěvem. Je určena především pro rodiny s dětmi, sdělil ČTK mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Trasa stezky vede ze sedla od úpravny vody Rečkov lesní cestou podél nivy Rokytky většinou po hranici Národní přírodní památky Rečkov až ke Klokočce. Je dlouhá asi 1,7 kilometru. Prostřednictvím informačních tabulí návštěvníky seznámí mimo jiné s cestou vody "od pramene až do sklenice".

Stezku zpestřili její tvůrci dřevěnými sochami obyvatel lesa i tajemných duchů. "Kromě řezbářů a truhlářů se na tvorbě stezky podílely i děti z mateřské školky v Bakově nad Jizerou, které ve spolupráci s ornitologem Miroslavem Dusíkem a za pomoci svých rodičů vyrobily a na jaře v lese také vyvěsily 20 hnízdních budek pro osm druhů především dutinových pěvců," informovala Eva Kajzarová z libereckého krajského ředitelství Lesů ČR.

Od 1. června se území Národní přírodní památky Rečkov zvětšilo na 26,4 hektaru včetně jejího ochranného pásma. Na základě nových poznatků o výskytu evropsky významných druhů, kterými jsou drobný měkkýš vrkoč bažinný a rostlina popelivka sibiřská, se do území začlenily i přilehlé mokřadní komplexy a luční porosty. Celé území je cenným komplexem olšin a slatinných biotopů v nivě Rokytky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů