Čtvrtek, 25. dubna 2024

FAIR FLOWERS - květiny pro lidská práva

Co skrývá něžná krása květin - podmínky pěstování řezaných květin v 21. století 

FAIR FLOWERS - květiny pro lidská práva

Výstava, která je součástí mezinárodního projektu "Fair Flowers - květiny pro lidská práva", který byl v České republice zahájen v lednu 2009. Informuje o sociálních a environmentálních podmínkách pěstování řezaných květin v rozvojových zemích. Projekt je zaměřen mj. na prosazování principů spravedlivého obchodu v tomto odvětví a usiluje - prostřednictvím kampaní a dalších aktivit - o zlepšení pracovních a ekologických podmínek při pěstování květin především v zemích subsaharské Afriky, jižní a střední Ameriky .
Projekt, který finančně podpořila Evropská komise, je realizován prostřednictvím partnerských organizací ve čtyřech evropských zemích - Německu, Rakousku, Belgii a České republice a bude probíhat až do konce roku 2011. Jedním z jeho cílů je také prosazování principů odpovědné spotřeby a udržitelného rozvoje v souvislosti s prezentací řezaných květin jako nového "fair trade" produktu. Projekt má také informovat o způsobech certifikace a ochranných známkách zajišťujících dodržování sociálních a ekologických standardů při pěstování řezaných květin.
Realizátorem české části projektu je Ekumenická akademie Praha, která patří k těm organizacím, které se podílely jako první na zavedení tzv. fair trade produktů na českém trhu. První rok realizace projektu přinesl nové informace pro spotřebitele a veřejnost a umožnil seznámení se nabídkou "férových květin" v ČR, včetně prezentací na veletrzích Biostyl a Flora Olomouc s ukázkami růží vypěstovaných na certifikovaných farmách v Keni. Prostřednictvím těchto prezentací měli návštěvníci veletrhů možnost seznámit se také se způsoby certifikace zaručující dodržovaní požadovaných standardů. Jedná se jak o známku FAIRTRADE, která je používána pro řadu potravinářských i nepotravinářských výrobků, tak o známku Flower Label Program používanou pro certifikaci květin pod značkou FLP.
Výstava "Co skrývá něžná krása květin - podmínky pěstování řezaných květin v 21. století" (projekt Fair flowers - květiny pro lidská práva ) se koná Národním zemědělském muzeu Praha (sál ve sníženém přízemí - Kostelní 44, Praha 7) ve dnech od 16. července do 31. října 2010.

Projekt vznikl s finanční podporou Evropské komise a výstavu spolufinancuje římsko-katolické biskupství Hildesheim z Německa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů