Sobota, 20. dubna 2024

Zákaz výstavby fotovoltaických elektráren?

Zákaz výstavby fotovoltaických elektráren?

Stát by měl ještě v letošním roce zakázat výstavbu fotovoltaických elektráren, jedním z důvodů zákazu jsou ekonomické dopady na provozovatele sítí a konečné zákazníky. Informovalo o tom České sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES).

Podle ČSRES kvůli letošnímu velkému nárůstu instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren nepokryje příspěvek na výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů energie reálné náklady na podporu. Část příspěvku budou muset zaplatit distribuční společnosti. Ty mají podle platné legislativy povinnost výplaty podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

"Neočekávané náklady povedou k deficitu rozpočtů distributorů, kteří v důsledku toho budou muset omezit finanční prostředky vyhrazené na provoz a investice do sítí," řekl Jan Kanta, člen správní rady ČSRES. Poplatek na podporu obnovitelných zdrojů energie je zahrnut v regulované ceně elektřině. Pro letošní rok byla výše poplatku odhadovaná na 166,34 koruny za megawatthodinu, což je mezi 11 až 14 korunami za jednu kilowatthodinu. Podle odhadů ČSRES bude však poplatek za megawatthodinu o zhruba 100 korun vyšší.

Nastalou situaci by měla pomoci vyřešit podle Petra Zemana, předsedy představenstva společnosti ČEPS, připravovaná novela zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů. "Subjekt, který elektřinu z obnovitelných zdrojů energie vykupuje, by ji mohl současně i prodávat," řekl Zeman. Podle něj v současné době nemůže distribuční společnost s vykupovanou elektřinou dále volně nakládat.

Sdružení ČSRES bylo založeno v roce 1995. Mezi členy sdružení jsou provozovatelé regionálních distribučních soustav jako je ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, PREdistribuce a provozovatel přenosové soustavy v České republice společnost ČEPS.

Zdroj: Mediafax

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů