Úterý, 23. dubna 2024

Tip na výlet: Soutok Moravy a Dunaje

Tip na výlet: Soutok Moravy a Dunaje

Soutoky řek mají vždy své neopakovatelné kouzlo nehledě na to, zda se nacházejí v člověkem poznamenané industriální krajině anebo v oázách dosud neporušené přírody.

Jeden z nejkrásnějších soutoků v nám blízkém středoevropském prostoru vytváří řeka Morava a Dunaj na slovensko-rakouské hranici. Přímo nad ním se totiž tyčí jako orlí hnízdo na kolmé vápencové skále hrad Devín, který tvoří soutoku monumentální kulisu. Pohled z nejvýše položené citadely na dvě splývající řeky je překrásný stejně tak jako současná podoba hradu, která vyvstala po mnohaleté rekonstrukci.

Dvoubarevný soutok

Do plošně rozlehlého hradního areálu se vstupuje Moravskou bránou na severním úpatí skalního bradla. Jen kousek od ní se nachází velké placené parkoviště, hospoda a různé stánky - nezbytná výbava pro většinu přijíždějících návštěvníků.

Od brány stoupáte chodníkem vzhůru a hned spatříte vzácnou památku z římského období. Jde o zbytky kamenné stavby ze 4. století připomínající antickou hrobku. Celý objekt je zastřešený, aby nepodléhal zkáze povětrnostních vlivů.

Po dosažení hřebene hradního kopce se chodník rozdvojuje - levá větev vede k odkrytým základům velkomoravského kostela, pravá směřuje k zakonzervovaným ruinám středního a horního středověkého hradu. Na této křižovatce pravděpodobně potkáte skupiny historického šermu v dobovém oblečení, můžete si vyzkoušet středověkou zbroj, zaházet oštěpem nebo zastřílet z luku.

Panenská veža na Devíne

Dále na: http://cestovani.idnes.cz/nejkrasnejsi-soutok-stredni-evropy-zdobi-hrad-devin-pc4-/igsvet.asp?c=A080808_113122_igsvet_tom

ZDROJ: IDnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů