Úterý, 19. března 2024

Turisté soutěží o nejlepší zážitek s divokými šelmami

Turisté soutěží o nejlepší zážitek s divokými šelmami

Snědl vám medvěd svačinu? Potkali jste na výletě tři rysátka? Stopovali jste s dětmi vlky? Hnutí DUHA vyhlašuje soutěž o nejzajímavější dovolenkový zážitek s velkými šelmami.

Vzácné velké šelmy - vlci, rysi a medvědi - se vrací do českých hor, ale často je zabíjejí pytláci. Ilegální lovci střílí odhadem desítky rysů ročně. Hnutí DUHA a Českomoravská myslivecká jednota společně nabízejí odměnu sto tisíc korun za informace, které povedou k dopadení a usvědčení pytláka.

Do konce října může každý zaslat svůj příběh, reportáž či úvahu doplněné vlastními fotografiemi nebo kresbami na adresu soutez@selmy.cz nebo do kanceláře Hnutí DUHA. Zájemci najdou podrobnosti najdou na webu www.selmy.cz

Soutěžící můžou popsat své vlastní setkání či setkání někoho blízkého s medvědem hnědým, vlkem či rysem ostrovidem. Pravidelní návštěvníci míst, kde jsou velké šelmy doma již dlouhá léta a lidé s nimi umějí vycházet, mohou vyprávět, jak se lidé přizpůsobují šelmám či naopak. A vítána jsou i svědectví, jak místní obyvatelé reagovali, pokud se rys, vlk či medvěd objevili v regionu náhle a nečekaně.

Soutěžní příspěvky mohou popisovat zážitky z České republiky či jiné země.

Nejlepší příspěvky bude vybírat komise složená z osobností, které se ochraně nejen velkých šelem dlouhodobě věnují. Patří mezi ně zooložka CHKO Beskydy Dana Bartošová, spisovatelka a bioložka Věra Koutecká, malíř a zoolog Ludvík Kunc, spisovatel a cestovatel Jaroslav Monte Kvasnica, zástupce ČSOP Radhošť František Šulgan a předsedkyně Hnutí DUHA Kateřina Ulmanová.

Tři výherci dostanou například knihu Posledná pevnosť, která vypráví o medvědech v Tatrách, filmy Strážca divočiny a Vlci v Lužici či mikiny a trička z biobavlny s motivy vlků.

Miroslav Kutal z Hnutí DUHA řekl:
I na poměrně lidnatém kontinentu jako je Evropa žijí tisíce vlků, rysů nebo medvědů. Denně patrně dochází k desítkám setkání lidí a divokých šelem, aniž by končily konfliktem nebo byly vůbec lidmi zaznamenány. Doufáme, že soutěž přinese alespoň střípky z těchto setkání nebo nové příběhy, které soužití lidí a velkých šelem doprovázejí. Nejlepší a nejzajímavější příspěvky vybere odborná porota a budou odměněny hodnotnými cenami."

Kontakt:
Miroslav Kutal, Hnutí DUHA, telefon 728 832 889, email miroslav.kutal@hnutiduha.cz
Jan Stýskala, Hnutí DUHA, telefon 608 582 036, email jan.styskala@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů