Úterý, 19. března 2024

I v Praze mohou děti na tábor do přírody

I v Praze mohou děti na tábor do přírody

Dětský klub Šárynka inspirovaný lesními mateřskými školami pořádá v druhé půlce srpna příměstské tábory pro děti v předškolním i raném školním věku. Uskuteční se dva 5 denní tábory, na každý den je připraven program od 8 do 15 hodin. Děti stráví zábavné dny v přírodě, na zahradě Ekocentra Šárynka nebo v přilehlém údolí Šáreckého potoka. Pro větší děti je připravena celotáborová hra inspirovaná příběhy lesních lidí. Pro menší děti krátké hry, výlety s lupou a dalekohledem nebo například výtvarné a rukodělné dílny.

Příměstský tábor pro děti 3 - 6 let: 16. - 20. 8. 2010 vždy 8:00 - 15:00 hodin
Příměstský tábor pro děti 6 - 12 let 23. 8. - 27. 8. 2010 vždy 8:00 - 15:00 hodin

Tábor je vhodný pro všechny děti v daném věku, včetně těch se sníženou imunitou a náchylností k alergiím. Pravidelný pohyb v přírodě učí děti správně dýchat, posilovat rovnoměrně celé tělo a lépe odolávat běžným onemocněním. Příroda se pro ně stává přirozeným a bezpečným domácím prostředím. Posiluje jejich sebejistotu, psychickou stabilitu i motorické schopnosti, učí je vnímat své okolí v souvislostech. "Pro rodiče, kteří hledají alternativu ke klasickým mateřským školám, je příměstský tábor Šárynky ideální příležitostí, jak vyzkoušet "lesní školku". Dětský klub Šárynka má za sebou první rok své existence a podle dosavadních zkušeností můžeme říci, že děti jsou z celodenního pobytu venku nadšené, baví je hrát si s přírodninami, poznávat je a zároveň se z nich učit. Díky tomu jsme v novém školním roce rozšířili nabídku o více variant docházky a nabízíme i navazující odpolední aktivity neboli kroužky," podotýká vedoucí Dětského klubu Šárynka Johana Passerin.
Hra pro větší děti je zaměřena na ochranu a poznávání přírody. Vychází z příběhu stromových lidí z knihy Tobiáse Lolnesse Život ve větvích, kteří musí hájit svůj domov. Program obou táborů je postavený na principech lesních mateřských škol a jejich hlavní myšlence trávit s dětmi co nejvíce času venku, bez zdí a plotů a za každého počasí. Hlavní inspirací pro náplň programu je neustále měnící se příroda a to co nabízí. Pedagogické zaměření Šárynky je přirozeně ekovýchovné, využívá principy waldorfské a Montessori pedagogiky a prvky z eurytmie, jógy, dramaterapie a arteterapie.
Kapacita každého z táborů je 15 dětí. Cena 2 600,- zahrnuje pedagogickou práci s dětmi, stravu (dvě svačiny, oběd), pitný režim, výtvarný a rukodělný materiál. Příměstský tábor zajišťují dva pedagogičtí pracovníci. Zázemí je zajištěno v jurtě Ekocentra Šárynka. Přihlášky je možné vyplnit na webových stránkách www.sarynka.cz.

Kontakt pro bližší informace a dotazy:
Johana Passerin, vedoucí Dětského klubu Šárynka, tel.: 734 404 003

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů