Pátek, 19. dubna 2024

Ministryně schválila projekty na zlepšení situace v zásobování pitnou vodou

Ministryně schválila projekty na zlepšení situace v zásobování pitnou vodou

Předchozí ministryně životního prostředí Rut Bízková schválila na závěr svého funkčního období dalších 62 žádostí o dotaci z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), především žádostí o podporu v rámci XIII. výzvy. Projekty v rámci této výzvy byly zaměřeny na zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, konkrétně na zlepšení situace v zásobování pitnou vodou u obcí pod i nad dva tisíce obyvatel.

Zásobování pitnou vodou

V rámci XIII. výzvy, která byla vyhlášena 9. 10. 2010 pro oblasti podpory 1.1 - Snížení znečištění vod a 1.2 - Zlepšení jakosti pitné vody, bylo přijato 70 žádostí, z nichž bylo 43 žádostí s celkovými náklady bezmála 5,5 miliardy korun schváleno. Celková výše podpory u těchto projektů činí zhruba 3,5 miliardy korun.

Celkově bylo v prioritní ose 1 v rámci již devíti vyhlášených výzev OPŽP schváleno 547 projektů s celkovou výší podpory téměř 38, 6 miliard korun. Dosud bylo příjemcům podpory vyplaceno více než 1,5 miliardy korun.

Pestrá směs podpořených projektů

Bízková zároveň schválila i žádosti o podporu u projektů v oblasti podpory 1.1 - Snížení znečištění vod z XII. a XIII. výzvy, oblasti podpory 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny (XIV. výzva), ale i některé z dodatečně projednávaných žádostí z oblasti podpory 3.2 - Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry (XVI. výzva) a dodatečně projednané žádosti v rámci I. výzvy OPŽP, oblast podpory 2.2 - Omezování emisí.

Schválené a zamítnuté žádosti z I., XI., XIII., XIV., a XVI. výzvy + zásobník projektů z XIII. výzvy

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů