Čtvrtek, 28. března 2024

Praha vypíše výběrové řízení na novou vodní linku čističky odpadních vod

Praha vypíše výběrové řízení na novou vodní linku čističky odpadních vod

Praha vypíše výběrové řízení na zhotovitele nové vodní linky čističky odpadních vod na Císařském ostrově, podmínkou je však získání evropské dotace. Žádost odejde do Bruselu v řádu dnů po nástupu nového ministra životního prostředí.

"Řízení má jednu podmínku - musí být vyspáno tak, že pokud se zadrhne něco ze strany Bruselu, budeme mít právo tendr zrušit. Nemůže vypsat něco, na co nebudeme mít peníze," vysvětlil radní pro životní prostředí Vladislav Mareček (ODS).

Hlavní město se tak na základě jednání v Bruselu nepřiklonilo k nabídce společnosti Veolia, která navrhovala, že převezme a zajistí opravu současné čističky. "Tento postup by nezajistil dlouhodobě potřeby Prahy a výstavbu nové čistírny odpadních vod by pouze odsunul. Proto nadále doporučujeme přistoupit na bruselské podmínky a ústřední čistírnu ze současné provozní smlouvy vyjmout," řekl Mareček. Podle informací magistrátu Veolia s podmínkami souhlasila a kompenzace nežádá.

Celkové náklady činí 20 miliard korun a zahrnují přestavbu čističky, stavbu nové vodní linky a kalového hospodářství a kolektoru pro kalové hospodářství.

Primátor připomněl, že Praha bude trvat na tom, aby minimální výše dotace z evropských fondů či Státního fondu životního prostředí dosáhla výše privatizačního výnosu vlády při privatizaci pražské vodohospodářské infrastruktury. Tehdejší výnos dosáhl šesti miliard korun. "Výnosy měly být vloženy zpět do rozvoje pražské vodohospodářské infrastruktury, ale nikdy se tak nestalo. Nová vláda vyjádřila vůli tento závazek naplnit," řekl novinářům primátor Pavel Bém (ODS).

V roce 1997 vláda rozhodla o privatizaci vodáren, a to tak, že 66 procent akcií bylo prodáváno ve veřejných obchodních soutěžích a 34 procent akcií bylo převáděno na obce. Podle výše uvedené koncepce v roce 1997 kabinet rozhodl o privatizaci 66 procent akcií podniku Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Metropole prodala své akcie Veolii, a to bez veřejné obchodní soutěže. Podle druhé smlouvy měla PVK zajistit provozování infrastrukturního majetku do roku 2013. Na základě třetí smlouvy Praha uzavřela novou smlouvu s firmou PVK o prodloužení rámcové smlouvy o 15 let do roku 2028.

Mezním termínem pro čerpání peněz z EU fondů v případě čističky je říjen 2015. Česko se při vstupu do EU zavázalo, že dodrží směrnici o čištění městských odpadních vod do roku 2010, což znamená, že v obcích nad dva tisíce obyvatel musí být kanalizace a čistička odpadních vod.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů