Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Chrudimi by měla vzniknout Přírodní základní škola

V Chrudimi by měla vzniknout Přírodní základní škola

V Chrudimi nebo blízkém okolí by měla vzniknout nová základní škola, v níž by se část výuky odehrávala v přírodě. Přírodní základní školu plánuje založit občanské sdružení Otevíráme potenciály, v jehož řadách je několik zkušených pedagogů. V lese, zahradě nebo parku by se děti učily jeden den v týdnu, řekl ČTK předseda sdružení Roman Anýž.

Budoucí škola se nehlásí k žádnému z alternativních směrů, z waldorfské nebo montessori pedagogiky si však bere některé prvky. "Alternativní ale budeme, alternativní k vzdělávání v běžných základních školách," uvedl Anýž. Kromě výuky pod širým nebem se rovněž například rozvolní hodiny, aby se vyučování nedělilo na hodiny v trvání 45 minut. Částečnou inspirací jsou také lesní mateřské školy známé třeba z Německa. "Venku se dají vyučovat všechny předměty, nejen přírodopis, a to i v méně příznivém počasí. Chceme, aby děti občas zažily i chladno, teplo nebo déšť a byly trochu odolnější," řekl Anýž.

Sdružení zatím shání vhodnou budovu v Chrudimi, Slatiňanech nebo okolí. První rok, zřejmě v září 2011, by nastoupili žáci do první a šesté třídy, stejně tak další roky, až by v roce 2014 v ideálním případě škola dosáhla plného stavu 180 dětí, po dvaceti v každé třídě. Rodiče budou platit školné asi 1000 korun měsíčně, usnadnit by to měl stipendijní fond, který chce škola zřídit. "Rodiče se nám už ozývají, zájem nás až překvapil," uvedl Anýž. Nyní je učitelem v Základní škole Dr. Malíka v Chrudimi, ředitelem přírodní školy by měl být současný ředitel Základní školy ve Slatiňanech Dan Vychodil, jedním z pedagogů nynější ředitel Základní waldorfské školy v Pardubicích Pavel Chvojka. Sdružení už získalo od chrudimské radnice souhlas města nutný k zápisu školy do rejstříku škol a školských zařízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů