Pátek, 29. března 2024

Na objízdných trasách nedokončeného úseku dálnice D8 změří hygienici hluk a znečištění

Na objízdných trasách nedokončeného úseku dálnice D8 změří hygienici hluk a znečištění

Měření hluku a znečištění ovzduší na objízdných trasách nedokončené dálnice D8 přes České středohoří zadal v pátek zdravotnímu ústavu Ústecký kraj. Podobné měření se dosud nikdy neuskutečnilo.

"Výsledky chce kraj mimo jiné použít v argumentaci proti ekologickým aktivistům, kteří záměrně brání dostavbě této klíčové komunikace," uvedl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř. "Dálnice D8 nebude dokončena podle plánovaného harmonogramu. Dál bude pokračovat nadměrné zatěžování životního prostředí a hrozí zdravotní rizika občanům, proto jsem požádala zástupce ministerstva dopravy o finanční účast na hodnocení následků způsobených nedokončenou dálnicí na objízdných trasách," uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD).

Zdravotní ústav v Ústí nad Labem provede sérii čtyřiadvacetihodinových měření, která budou v průběhu prázdnin probíhat ve dvou lokalitách. V Lovosicích a Velemíně, které jsou denně zaplněny kolonami popojíždějících aut.

Studie, kterou Zdravotní ústav zpracuje, bude vycházet z kvantitativní a kvalitativní analýzy odebraných vzorků prachových částic a dalších rizikových prvků. Výsledky analýz budou použity jako podklad pro hodnocení kvality ovzduší ve vybraných lokalitách.

K dokončení dálnice D8 z Prahy do Drážďan, která je rozestavěna od 80. let, chybí 16,4 kilometru dlouhý úsek přes Středohoří. Stavbu blokují odvoláními a žalobami ekoaktivisté. Podařilo se jim zpochybnit stavební povolení pro pět kilometrů trasy. Poslední termín dokončení dálnice, kterým byl konec roku 2010, se tak posune nejméně o 30 měsíců.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů