Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové bojují proti kácení lesa u Moskvy svými stany

Ruští ekologové bijí na poplach. Již téměř týden bojují proti nelegálnímu kácení Chimkinského lesa, který se nachází na předměstí Moskvy.

Ekologové bojují proti kácení lesa u Moskvy svými stany

Plánovaný průsek široký 150 metrů, který má být součástí zamýšlené dálnice Moskva - Petrohrad, by podle nich znamenal konec lesa.

U lesní cesty nedaleko mezinárodního letiště Šeremetěvo stojí značka "Pozor! Lesní práce" Právě díky ní si ekologický aktivista Alexandr Glybin všiml, že v hloubi lesa probíhá rozsáhlé klučení lesního porostu. Spolu s ekology z přilehlého města Chimki se rozhodli situaci řešit na místě.

Hledáme podporu lidí

"Když jsme dorazili, požádali jsme představitele firmy, aby nám předložili doklady povolující kácení lesa. Narazili jsme ale na odpor - ochranka firmy se nás pokusila s pomocí palic a klacků z paseky vytlačit. Když jsme přivolali policii, ukázalo se, že francouzská firma Vinci najatá ruským ministerstvem dopravy na stavbu dálnice Moskva - Petrohrad nemá ke kácení potřebné povolení," vzpomíná Alexandr Glybin. Poté, co přivolaná policie kácení lesa pozastavila, ekologové rozbili na kraji paseky stanový tábor.

"Budeme les bránit proti jakýmkoliv nezákonným aktivitám tak dlouho, jak bude potřeba," říká Jevgenije Čirikovová, zakladatelka a lídr Hnutí za záchranu Chimkinského lesa. "Teď je pro nás především důležité, aby nás přijelo podpořit co nejvíce lidí, jinak nás odtud mohou fyzicky vytlačit," vysvětluje. A ví, o čem mluví: hned první den protestů ji v blízkosti stanového tábora fyzicky napadl neznámý útočník, který do tábora přijel terénním autem a bezprostředně po útoku zmizel. "Zřejmě se mě snažil zastrašit," domnívá se ekologická aktivistka.

Boj trvá již roky

Proti záměru úředníků vést silniční magistrálu Moskva - Petrohrad přes jeden z největších původních lesů moskevského předměstí bojují ekologové již řadu let.

Dnes mají ekologové na mušce federální úřady - především ministerstvo dopravy. Ale jejich situace je komplikovaná. O tom, že vysokorychlostní dálnice do Petrohradu povede přes Chimkinský les, už bylo totiž de facto rozhodnuto. "Vláda v říjnu 2009 převedla Chimkinský les, který byl doposud součástí lesoparkové ochranné zóny Moskvy, do jiné kategorie, která umožňuje silniční výstavbu. Toto rozhodnutí je však podle nás nezákonné, protože existují nejméně tři vhodné varianty, které mohou les ušetřit," vysvětluje Glybin.

Ekologové, kteří se domnívají, že rozhodnutí o výstavbě dálnice provázela rozsáhlá korupce, se je pokoušeli zvrátit u Nejvyššího soudu. Neúspěšně. Dnes čekají na rozhodnutí Evropskému soudu pro lidská práva a za pravdu jim mezitím dala mezinárodní organizace Transparency International, podle jejíž expertizy vládní rozhodnutí z podzimu minulého roku vykazuje příznaky korupce.

"Podporu máme také u místních obyvatel. Náš kandidát na starostu města Chimki skončil na třetím místě a získal 15 procent. Svědčí to o tom, že budoucnost lesa a problémy spojené s životním prostředím jsou pro místní obyvatele důležitým tématem," domnívá se Glybin.

Situace ve stanovém táboře je napjatá a podle ekologů se může ze dne na den vyhrotit. Na příjezdových cestách začali budovat barikády z pokácených stromů a jsou připraveni les chránit, dokud z něj nezmizí stavební stroje.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů