Čtvrtek, 28. března 2024

Volkswagen naskočil na vlnu zájmu o elektromobily

Volkswagen naskočil na vlnu zájmu o elektromobily

Extrémně přísné předpisy na ochranu ovzduší přijaté Kalifornií posunuly svět o něco blíže čistějšímu automobilismu. Největší automobilky přicházejí s modely, díky nimž budou moci zůstat na lukrativním trhu největšího státu americké unie.

Volkswagen včera oznámil, že vybaví hybridní technologií kombinující spalovací motor se zcela čistým elektromotorem nejprve SUV Touareg a následně sedan nižší střední třídy Jetta. Volkswagen v hybridech uplatní velmi úsporné dieselové motory, za něž Jetta v USA získala titul Zelené auto roku.

Nové hybridy umožňují nabití baterií rovnou ze sítě, což znamená, že emise přímo produkované autem mohou být nulové. Dosud baterie dobíjel výhradně spalovací motor. Hybridy tohoto typu nabídnou v roce 2011 i Toyota, Nissan a GM. Hybridy umožňují zcela čistou jízdu v zastavěných oblastech, ovšem kritici namítají, že nejsou o nic úspornější než moderní vozy se spalovacím motorem. Nutnost likvidace baterií činí jejich ekologický přínos ještě spornějším.

V roce 2013 přijde na trh elektromobil se značkou VW na masce, jenž se bez naftové či benzinové berličky zcela obejde. Již o rok dříve nabídne elektromobily i Honda.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů