Pátek, 29. března 2024

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) již podruhé odložila vydání stanoviska k používání bisfenolu A

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) již podruhé odložila vydání stanoviska k používání bisfenolu A

Stanovisko k bisfenolu A - nebezpečné látce narušující hormonální systém, která se vyskytuje například v kojeneckých lahvích a dalších produktech pro malé děti - měla EFSA původně vydat již na konci května. Termín však posunula na červenec a minulý týden oznámila další odklad na začátek září.

Nové stanovisko má nahradit stávající doporučení EFSA z roku 2007. To je velmi vstřícné k používání této nebezpečné látky, a proto čelilo zdrcující kritice z řad expertů i neziskových organizací. "Bohužel odložení vydání stanoviska je dle odborníků sledujících tuto problematiku signálem, že EFSA opět vyjde vstříc zájmům průmyslové lobby a potřebuje jen více času na vypracování zdůvodnění, proč nedoporučí zakázat bisfenol A v kojeneckých lahvích a dalších produktech pro děti," podotkl Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR.

Jak vyplynulo ze společné schůzky Greenpeace se zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR - hlavním hygienikem Michaelem Vítem a ředitelkou Státního zdravotního ústavu Jitkou Sosnovcouvou, nehodlá Česká republika následovat příkladu Dánska a nezakáže na základě principu předběžné opatrnosti BPA, dokud nebude k dispozici rozhodnutí EFSA. "Greenpeace s tímto postupem nesouhlasí, a proto jsme vyzvali ministerstvo, aby urychleně přijalo zákaz této nebezpečné látky a eliminovalo tak zbytečná rizika pro kojence a batolata," dodala Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace.

Právě Dánsko velmi silně kritizuje agenturu EFSA za liknavý přístup a odsouvání vydání stanoviska k BPA. Bente Fabech, hlavní vědecká poradkyně dánské vlády pro tuto problematiku odsoudila selhání EFSA a označila další odložení rozhodnutí za neuspokojivý, nepoctivý a podivný krok.

Bisfenol A zakázala v kojeneckých láhvích a dalších produktech pro děti jako první Kanada, následovalo ji prozatím šest států USA, Dánsko, Francie a o zákazu hovoří i další země. Svůj postoj k bisfenolu A přehodnotila i americká obdoba EFSA, vládní agentura FDA. Naposledy vyzval k zákazu BPA na základě principu předběžné opatrnosti německý Spolkový úřad pro životní prostředí.

Greenpeace je přesvědčeno, že existuje dostatek vědeckých důkazů o škodlivosti BPA a bez ohledu na postoj EFSA, jejíž rozhodnutí jsou velmi často vstřícná k zájmům průmyslu, má být tato nebezpečná látka bezodkladně zakázána v produktech pro děti.

Kontakty:
Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR
e-mail: jan.freidinger@greenpeace.org, tel.: 608 729 071
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů