Pátek, 19. dubna 2024

První chytré město roste na Floridě

Na jihozápadě Floridy vzniká zbrusu nové město. Ponese název Babcock Ranch a půjde o vůbec první inteligentní město.

První chytré město roste na Floridě

Založeno bude na myšlence udržitelného rozvoje. I proto se má stát centrem inovací souvisejících s ochranou přírody, budování místních komunit a městského plánování. Náklady na jeho vybudování se budou pohybovat kolem dvou miliard dolarů.

Inteligentní město vyroste na 6900 hektarech a počet jeho obyvatel se může pohybovat od 50 tisíc až po několik milionů. Tou nejpodstatnější informací je, že ho budou řídit inteligentní technologie a že veškerou energii bude čerpat z vlastní solární elektrárny. Se 75 megawatty půjde přitom o vůbec největší zařízení svého druhu na světě.

ranch

Každý obyvatel a každá firma bude moci díky >>chytré elektrické síti<< sledovat a kontrolovat spotřebu energie. Všechny komerční budovy a domy ve městě budou mít certifikaci o energetické úspornosti, která platí ve státě Florida.

Důležitá bude i ochrana životního prostředí, protože polovina jeho území bude trvale chráněna, a to včetně zelené stezky a otevřeného prostranství. Město navíc těsně sousedí s přírodní rezervací Babcock Ranch Point o rozloze 30 hektarů.

Developerská společnost Kits & Partners zakoupila pozemky na Floridě už v roce 2006 a dosud zatím jen plánovala a vyřizovala potřebná administrativní povolení. Nyní pomocí speciálního softwaru společnosti IBM s názvem Rational Focal Point probíhá plánování a připravují se architektonické návrhy celého města. Systém dokáže rozplánovat síť technologií včetně dopravy, energetické optimalizace města nebo zavedení širokopásmového internetu.

Díky projektu vznikne 20 tisíc nových, trvalých pracovních míst. Budování infrastruktury a solární elektrárny začne ještě letos, zatímco výstavba obytných domů se plánuje na příští rok. O úplném dokončení se hovoří v řádu několika let.

Developer plánuje vybudovat podobná města i jinde ve světě. Kde přesně to má být, ale zatím neuvedl.

2 miliardy dolarů
Tolik bude stát vybudování města Babcock Ranch.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů